Categorieën
Wetenschap

Onafhankelijke Wetenschap

Deze keer niet over een specifiek vakgebied, maar over onderzoek in het algemeen. Hoe houden wij onderzoek zo onafhankelijk mogelijk? Nu de financiering vanuit de industrie groeit en de overheid sterker mee bepaald naar welke onderzoek geld gaat, lijkt onafhankelijkheid in het geding te komen. Wat gebeurt er als de industrie alleen nog maar de goede kanten van hun producten laat onderzoeken en de overheid slechts in lucratieve onderzoeken geld wil steken? Dan dreigt zelfs het gevaar dat fundamenteel onderzoek verdwijnt. Over geld, onafhankelijkheid, loyaliteit, competitie en belangen in de wereld van het onderzoek.

Deze keer niet over een specifiek vakgebied, maar over onderzoek in het algemeen. Hoe houden wij onderzoek zo onafhankelijk mogelijk? Nu de financiering vanuit de industrie groeit en de overheid sterker mee bepaald naar welke onderzoek geld gaat, lijkt onafhankelijkheid in het geding te komen. Wat gebeurt er als de industrie alleen nog maar de goede kanten van hun producten laat onderzoeken en de overheid slechts in lucratieve onderzoeken geld wil steken? Dan dreigt zelfs het gevaar dat fundamenteel onderzoek verdwijnt. Over geld, onafhankelijkheid, loyaliteit, competitie en belangen in de wereld van het onderzoek wordt gesproken met

  • Jos Engelen
    voorzitter NWO
  • Gadi Rothenberg
    Van ’t Hoff Institute
  • Lucie de Nooij
    Nikhef