Categorieën
Overige

Sport en Wetenschap

Met het oog op de Olymische Spelen van Londen deze zomer, was het thema van de mei-BetaBreak “Wetenschap en Sport”. Waar het vroeger nog vooral om de eer ging, is topsport tegenwoordig een miljoenenbuisiness waarin de meest geavanceerde techniek gebruikt wordt om de prestaties naar een alsmaar hoger niveau te tillen. En terwijl de topatleten grenzen blijven verleggen, worden ook steeds meer recreatieve sporters door een in toenemende mate op uiterlijk gerichte maatschappij gepushed om het ideaal van “fit en strak” na te streven. Maar tegelijkertijd is obesitas een groot volksgezondheidsprobleem. Uiteraard dat een beetje lichaamsbeweging wat dit aangaat geen kwaad zou kunnen, maar is sporten altijd wel zo gezond? Is sport ook op andere dan onze louter fysieke vermogens van invloed? Hoe gaat die door wetenschap ondersteunde optimalisatiedrang in de topsport precies in zijn werk? Hoe verandert dit de sport, en wat vinden we hiervan?

Met het oog op de Olymische Spelen van Londen deze zomer, was het thema van de mei-BetaBreak “Wetenschap en Sport”. Waar het vroeger nog vooral om de eer ging, is topsport tegenwoordig een miljoenenbuisiness waarin de meest geavanceerde techniek gebruikt wordt om de prestaties naar een alsmaar hoger niveau te tillen. En terwijl de topatleten grenzen blijven verleggen, worden ook steeds meer recreatieve sporters door een in toenemende mate op uiterlijk gerichte maatschappij gepushed om het ideaal van “fit en strak” na te streven. Maar tegelijkertijd is obesitas een groot volksgezondheidsprobleem. Uiteraard dat een beetje lichaamsbeweging wat dit aangaat geen kwaad zou kunnen, maar is sporten altijd wel zo gezond? Is sport ook op andere dan onze louter fysieke vermogens van invloed? Hoe gaat die door wetenschap ondersteunde optimalisatiedrang in de topsport precies in zijn werk? Hoe verandert dit de sport, en wat vinden we hiervan?

Bovenstaande vragen gingen wij met de volgende (zowel wetenschappelijk als sportief goed onderlegde) gasten te lijf:

  • Dionne Noordhof
    PhD student bewegingswetenschappen VU
  • Cees Vervoor
    noud olympisch zwemmer, Lector Topsport en Onderwijs aan de HvA
  • Rodrigo Coesel
    Adjunct directeur van het USC