Categorieën
Geneeskunde

Epidemieën & Vaccinaties

De BètaBreak van 27 november gaat over Epidemieën & Vaccinatie. We bespreken de techniek en geschiedenis van vaccinatie, de werking van vaccinatieprogramma’s en de recente uitbraak van mazelen in delen van Nederland.

Eind oktober overleed in Zeeland een meisje van 17 aan de mazelen. Ze was niet ingeënt. Er is weinig wetenschappelijk debat over de vraag of inenting dit had kunnen voorkomen: het mazelenvaccin is al sinds 1976 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.
Anders is het met het griepvaccin. Het influenzavirus, dat griep veroorzaakt, verandert voortdurend, zodat een vast vaccin zinloos lijkt. Wel is er een jaarlijks aangepaste griepprik. Recentelijk wordt er door steeds meer wetenschappers openlijk getwijfeld aan het nut van deze operatie. Deze maand kwam het nieuws dat een groep aan de Rijksuniversiteit Groningen claimt een universeel griepvaccin in de maak te hebben – zonder prik maar met inhaler. Hoe zit dat?
Nog meer omstreden is de HPV vaccinatiecampagne, bedoeld om baarmoederhalskanker te voorkomen, ook wel bekend als de maagdenprik. Het HPV-vaccin is het resultaat van een knap staaltje medisch onderzoek. Maar veel epidemiologen betwijfelden het nut van een brede vaccinatiecampagne. Die kwam er uiteindelijk toch, maar ging gepaard met een hoop maatschappelijke weerstand en resulteerde in een zeer lage opkomst voor de prik.

De BètaBreak van 27 november gaat over Epidemieën & Vaccinatie. We bespreken de techniek en geschiedenis van vaccinatie, de werking van vaccinatieprogramma’s en de recente uitbraak van mazelen in delen van Nederland.

Poster November 2013 - Epidemieën & VaccinatieEind oktober overleed in Zeeland een meisje van 17 aan de mazelen. Ze was niet ingeënt. Er is weinig wetenschappelijk debat over de vraag of inenting dit had kunnen voorkomen: het mazelenvaccin is al sinds 1976 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.
Anders is het met het griepvaccin. Het influenzavirus, dat griep veroorzaakt, verandert voortdurend, zodat een vast vaccin zinloos lijkt. Wel is er een jaarlijks aangepaste griepprik. Recentelijk wordt er door steeds meer wetenschappers openlijk getwijfeld aan het nut van deze operatie. Deze maand kwam het nieuws dat een groep aan de Rijksuniversiteit Groningen claimt een universeel griepvaccin in de maak te hebben – zonder prik maar met inhaler. Hoe zit dat?
Nog meer omstreden is de HPV vaccinatiecampagne, bedoeld om baarmoederhalskanker te voorkomen, ook wel bekend als de maagdenprik. Het HPV-vaccin is het resultaat van een knap staaltje medisch onderzoek. Maar veel epidemiologen betwijfelden het nut van een brede vaccinatiecampagne. Die kwam er uiteindelijk toch, maar ging gepaard met een hoop maatschappelijke weerstand en resulteerde in een zeer lage opkomst voor de prik.

Over deze en andere thema’s gaan we het hebben, woensdag 27 oktober, van 12 tot 1 in de centrale hal van het FNWI-gebouw op het Science Park.
Met, onder andere:

  • Ben Berkhout
    hoogleraar Humane Retrovirologie aan de UvA – AMC
  • Cisca Buis
    hoofdredacteur bij de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken
  • Astrid Nielen
    arts en hoofd Stafbeleidgroep Jeugdgezondheidszorg bij de GGD Amsterdam