Categorieën
Universiteit Wetenschap

Hoe Wetenschap Werkt

Woensdag 29 januari is er een belangrijke editie van de BètaBreak, over Hoe Wetenschap Werkt. Enerzijds is dat een vraag waar veel jonge studenten misschien wel nauwelijks een realistisch antwoord op hebben. Anderzijds vragen steeds meer wetenschappers zich recentelijk af of er geen zaken structureel mis zijn in het functioneren van de wetenschap.

Zo is er het initiatief Science in Transistion, dat dit najaar een lijvig manifest uiteenzette dat het mooie beeld dat het grote publiek van wetenschap heeft, niet strookt met de rommelige werkelijkheid. Bovendien zijn geldstromen, publicatiedruk en studentenaantallen zodanig veranderd, dat belangenverstrengeling en slechte publicaties een logisch gevolg lijken van het systeem. Initiatiefnemer Frank Miedema, tevens decaan en bestuurder van het UMC Utrecht, komt hierover vertellen. Ook Rob Hagendijk, Rosanne Hertzberger en Karen Maex zijn te gast.

De video-opname is hier integraal te zien.

Vooraf:

Woensdag 29 januari is er een belangrijke editie van de BètaBreak, over Hoe Wetenschap Werkt. Enerzijds is dat een vraag waar veel jonge studenten misschien wel nauwelijks een realistisch antwoord op hebben. Anderzijds vragen steeds meer wetenschappers zich recentelijk af of er geen zaken structureel mis zijn in het functioneren van de wetenschap.

Poster - dec 2013 - Hoe Wetenschap WerktZo is er het initiatief Science in Transistion, dat dit najaar een lijvig manifest uiteenzette dat het mooie beeld dat het grote publiek van wetenschap heeft, niet strookt met de rommelige werkelijkheid. Bovendien zijn geldstromen, publicatiedruk en studentenaantallen zodanig veranderd, dat belangenverstrengeling en slechte publicaties een logisch gevolg lijken van het systeem. Initiatiefnemer Frank Miedema, tevens decaan en bestuurder van het UMC Utrecht, komt hierover vertellen. Ook Rob Hagendijk is te gast. Onder zijn redactie verscheen in 2011 al de bundel Onzekerheid Troef, over het betwiste gezag van de wetenschap.

Zij gaan onder andere in gesprek met Rosanne Hertzberger, promovenda bij het SILS aan onze faculteit, en prominent wekelijks columniste bij NRC Handelsblad. We bespreken de stand van zaken aan de FNWI: is de situatie hier vergelijkbaar met die in medisch centra, of grote high-tech labs met veel externe financiering? We zullen dit ook voorleggen aan Karen Maex, de nieuwe decaan van de FNWI.

 

We bespreken Hoe Wetenschap Werkt, in de dagelijkse praktijk. Hoe dat verschilt van wat je als eerstejaars denkt hoe het gaat. Wat er mooi aan is, en wat er mis mee is. Of er ook aan de FNWI reden voor bezorgdheid is, of dat we het goed doen. Om daar een beter beeld van te kunnen krijgen, zouden we graag in contact komen met (jonge) onderzoekers aan die een exemplarisch verhaal te vertellen hebben, over het functioneren van deze faculteit en haar onderzoeksgroepen. Als je denkt dat je wellicht een bijdrage kunt leveren aan het debat, neem dan contact met ons op.

 

BètaBreak: Hoe Wetenschap Werkt
Het panelgesprek zal plaatsvinden op woensdag 29 januari 2014, om 12 uur, in de Centrale Hal van het gebouw van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam. Iedereen is welkom om te komen luisteren of vragen te stellen aan een van onze gasten:

 • Rob Hagendijk
  docent politicologie en science & technology studies, FMG UvA
 • Rosanne Hertzberger (website, twitter)
  promovenda bij het SILS, columniste NRC Handelsblad.
 • Karen Maex
  decaan van de Faculteit de Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica (UvA) en van de bètafaculteiten van de VU
 • Frank Miedema (twitter)
  initiatiefnemer Science in Transition, decaan en bestuurder UMC Utrecht.