Categorieën
English language edition Geneeskunde Psychobiologie

Neurobiology & Psychiatry – Lost in Translation?

Op woensdag 19 maart staat de BètaBreak in het thema van de psychiatrie en de neurowetenschappen. Al eeuwenlang worden mensen die abnormaal gedrag vertonen gelabeld als ‘gek’ en soms zelfs geïsoleerd van de samenleving. Sinds de komst van de DSM, het handboek voor psychiaters, in de jaren ’50 is er meer regulering van de diagnoses, die daarvóór voornamelijk afhankelijk waren van de specifieke psychiater. Ondertussen is er de laatste decennia enorm veel nieuwe kennis vergaard over wat gezonde en afwijkende hersenen kenmerkt. In deze BètaBreak gaat op zoek naar raakvlakken, tegenstellingen en overeenkomsten tussen de psychiatrie en de neurowetenschap.

In de discussie zullen vragen aan bod komen als: Bouwt de psychiatrie op (neuro)wetenschappelijke kennis zoals die op het Science Park vergaard wordt? Hoe heilig is de DSM? Waar ligt de grens tussen ‘normaal’ en ‘abnormaal’ gedrag? En op welke manier kan de neurowetenschap bijdragen aan een objectivering hiervan?

De video-opname is hier integraal te zien.

Vooraf: —English follows Dutch—

Op woensdag 19 maart staat de BètaBreak in het thema van de psychiatrie en de neurowetenschappen.

Poster maart 2014 - Neurobiology & Psychiatry - Lost in Translation?

Al eeuwenlang worden mensen die abnormaal gedrag vertonen gelabeld als ‘gek’ en soms zelfs geïsoleerd van de samenleving. Sinds de komst van de DSM, het handboek voor psychiaters, in de jaren ’50 is er meer regulering van de diagnoses, die daarvóór voornamelijk afhankelijk waren van de specifieke psychiater. Ondertussen is er de laatste decennia enorm veel nieuwe kennis vergaard over wat gezonde en afwijkende hersenen kenmerkt. In deze BètaBreak gaat op zoek naar raakvlakken, tegenstellingen en overeenkomsten tussen de psychiatrie en de neurowetenschap.

In de discussie zullen vragen aan bod komen als: Bouwt de psychiatrie op (neuro)wetenschappelijke kennis zoals die op het Science Park vergaard wordt? Hoe heilig is de DSM? Waar ligt de grens tussen ‘normaal’ en ‘abnormaal’ gedrag? En op welke manier kan de neurowetenschap bijdragen aan een objectivering hiervan?

Te gast zijn:

 • Paul Lucassen
  professor in de neurobiologie, groepsleider hersenplasticiteit bij het SILS-CNS aan de FNWI.
 • Jan Swinkels
  psychiater in het AMC en hoogleraar richtlijnenbeleid in de gezondheidszorg aan de UvA.
 • Steven Kushner
  professor neurobiologische psychiatrie aan het Erasmus MC.
 • Chris Kruse
  bijzonder hoogleraar Geneesmiddelenonderzoek bij het SILS aan de FNWI.

Het belooft een interessante en spannende discussie te worden met nieuwe invalshoeken. Mee discussiëren? Dat kan op woensdag 19 maart om 12 uur in de centrale hal van Science Park 904. De voertaal is Engels.

De BètaBreak is vrij toegankelijk voor iedereen.

Neurobiology & Psychiatry – Lost in Translation?

At wednesday the 19th of March from 12.00 till 13.00, taking place at the central hall of Science Park, the monthly BètaBreak will be on the relationship between psychiatry and neurobiology.

We will ask ourselves how we can translate the foundings in neurobiology to the day-to-day practice in psychiatry. And how do we define if somebody is ‘crazy’ or ‘abnormal’? Can neurobiology give us some answers for these problems? And what can we do for ourselves, now that more and more fundamental information about our brains is becoming easy to reach?

Panel members:
– Prof. dr.Paul Lucassen – Neurobiologist
– Prof. dr. Jan Swinkels – Psychiatrist
– Prof. dr. Steven Kushner – Neurobiological Psychiatrist
– Prof. dr. Chris Kruse – Drug Researcher