Categorieën
Biologie Geneeskunde

Wetenschappelijk verantwoord eten

De dieethypes volgen elkaar in hoog tempo op en worden vaak met (semi-)wetenschappelijke argumenten onderbouwd. Hoe wetenschappelijk zijn deze diëten? Geen brood, geen melk, alleen maar rauw voedsel, eten als een oermens? De dieethypes volgen elkaar in hoog tempo op, en worden vaak met (semi-)wetenschappelijke argumenten onderbouwd.

Hoe wetenschappelijk zijn deze diëten? Hoe lang moet je onderzoek doen voordat je zeker weet dat een dieet werkt? En wat meet je dan eigenlijk? Wat is een gezond mens; zo oud, gelukkig, slank óf fit mogelijk? En moeten wij de onwetende lezer van dieetboeken niet beschermen tegen onwetenschappelijke (en misschien zelfs schadelijke) diëten?

Deze vragen en meer zullen worden besproken tijdens de BètaBreak op woensdag 16 april. Deze BètaBreak begint iets later dan gewoonlijk, namelijk om 12:45, in de Centrale Hal van het gebouw van de FNWI.

De video-opname is hier integraal te zien.

Vooraf:

De dieethypes volgen elkaar in hoog tempo op en worden vaak met (semi-)wetenschappelijke argumenten onderbouwd. Hoe wetenschappelijk zijn deze diëten?

Poster april 2014 - Wetenschappelijk Verantwoord EtenGeen brood, geen melk, alleen maar rauw voedsel, eten als een oermens? De dieethypes volgen elkaar in hoog tempo op, en worden vaak met (semi-)wetenschappelijke argumenten onderbouwd.

Hoe wetenschappelijk zijn deze diëten? Hoe lang moet je onderzoek doen voordat je zeker weet dat een dieet werkt? En wat meet je dan eigenlijk? Wat is een gezond mens; zo oud, gelukkig, slank óf fit mogelijk? En moeten wij de onwetende lezer van dieetboeken niet beschermen tegen onwetenschappelijke (en misschien zelfs schadelijke) diëten?

Deze vragen en meer zullen worden besproken tijdens de BètaBreak op woensdag 16 april. Deze BètaBreak begint iets later dan gewoonlijk, namelijk om 12:45, in de Centrale Hal van het gebouw van de FNWI.

Met onder anderen:

  • Tiny van Boekel
    hoogleraar Levensmiddelentechnologie, Universiteit van Wageningen
  • Huib Stam
    schrijver-journalist, schreef het boek ‘Eetsprookjes’
  • Remko Kuipers
    gepromoveerd evolutionair geneeskundige, arts aan het OLVG, schrijver van het boek ‘Het Oerdieet’