Categorieën
Cultuur Wetenschap

De hereniging van alfa en bèta

Woensdag 21 mei staat in de BètaBreak de relatie tussen alfa- en bètawetenschap centraal. Aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) is de gedachte dat alleen bètawetenschap échte wetenschap is, vermoedelijk wijdverspreid. Rens Bod is hoogleraar aan deze faculteit én aan de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGW); als bèta-alfa, leidend in de Digital Humanities, weerspreekt hij dit idee krachtig. Sterker, bèta- en alfawetenschap zouden moeten worden herenigd: ze hebben een gedeeld verleden en ook nu nog belangrijker overeenkomsten dan verschillen. Te beginnen met het bachelor-onderwijs: een veel bredere academische basis van Arts&Sciences zou standaard moeten zijn. Op woensdag 21 mei betrekt hij deze stelling in het debat ‘De Hereniging van Alfa en Bèta’.

Naast hem is ook Frank van Vree, historicus, filosoof, hoogleraar Mediawetenschappen én decaan van de FGW, deelnemer aan het debat. Recentelijk wordt er bezuinigd bij zijn faculteit, maar ook structureel lijken alfa’s minder geld en aandacht te krijgen van bestuur en politiek. Weinigen spreken van een echte crisis in de geesteswetenschappen, maar voor veel alfa’s is duidelijk dat er grote verandering op komst zijn. In steeds meer alfa-vakgebieden doen bèta’s ook hun expertise gelden, van Big Data tot kunstchemie. Hoe zorgen we voor een vruchtbare kruisbestuiving?

Wetenschapsfilosoof Hans Radder, hoogleraar aan de Vrije Universiteit, is de derde gast. Hij heeft een uitgebreide studie gemaakt van de overeenkomsten tussen verschillende wetenschappelijke disciplines en hun relatie tot de maatschappij. In hoeverre delen natuur- en geesteswetenschap elkaars doelstellingen, of zelfs methodes? En hoe verhouden ze zich tot hun publiek?

De video-opname is hier integraal te zien.

Vooraf:

Woensdag 21 mei staat in de BètaBreak de relatie tussen alfa- en bètawetenschap centraal.

Poster mei 2014 - De Hereniging van Alfa's en Bèta'sAan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) is de gedachte dat alleen bètawetenschap échte wetenschap is, vermoedelijk wijdverspreid. Rens Bod is hoogleraar aan deze faculteit én aan de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGW); als bèta-alfa, leidend in de Digital Humanities, weerspreekt hij dit idee krachtig. Sterker, bèta- en alfawetenschap zouden moeten worden herenigd: ze hebben een gedeeld verleden en ook nu nog belangrijker overeenkomsten dan verschillen. Te beginnen met het bachelor-onderwijs: een veel bredere academische basis van Arts&Sciences zou standaard moeten zijn. Op woensdag 21 mei betrekt hij deze stelling in het debat ‘De Hereniging van Alfa en Bèta’.

Naast hem is ook Frank van Vree, historicus, filosoof, hoogleraar Mediawetenschappen én decaan van de FGW, deelnemer aan het debat. Recentelijk wordt er bezuinigd bij zijn faculteit, maar ook structureel lijken alfa’s minder geld en aandacht te krijgen van bestuur en politiek. Weinigen spreken van een echte crisis in de geesteswetenschappen, maar voor veel alfa’s is duidelijk dat er grote verandering op komst zijn. In steeds meer alfa-vakgebieden doen bèta’s ook hun expertise gelden, van Big Data tot kunstchemie. Hoe zorgen we voor een vruchtbare kruisbestuiving?

Wetenschapsfilosoof Hans Radder, hoogleraar aan de Vrije Universiteit, is de derde gast. Hij heeft een uitgebreide studie gemaakt van de overeenkomsten tussen verschillende wetenschappelijke disciplines en hun relatie tot de maatschappij. In hoeverre delen natuur- en geesteswetenschap elkaars doelstellingen, of zelfs methodes? En hoe verhouden ze zich tot hun publiek?

Deze en andere vragen zullen worden besproken in een publiek debat in de centrale hal van het FNWI-gebouw. Ben je student, en zie jij wel wat in Arts&Sciences-onderwijs? Of heeft u als onderzoeker goede of juist slechte ervaringen met alfa-bèta samenwerking? Wij horen het graag: iedereen is welkom om te komen luisteren, vragen te stellen of opmerkingen te maken.
BètaBreak: De Hereniging van Alfa en Bèta

Woensdag 21 mei, van 12 tot 13 in de centrale hal van Science Park 904, met:

  • Rens Bod, hoogleraar Digital Humanities (FNWI/FGW, UvA)
  • Frank van Vree, decaan Faculteit der Geesteswetenschappen (UvA)
  • Hans Radder, hoogleraar wetenschapsfilosofie (VU)