Categorieën
English language edition Geneeskunde Politiek & Maatschappij

Ebola — Fears & Facts

Deze zomer is in westelijk Afrika ebola uitgebroken, en erger dan ooit tevoren. De virusziekte heeft inmiddels duizenden levens geëist. In de eerste BètaBreak van het nieuwe jaar gaan we na hoe deze ramp, die nog dagelijks groter wordt, eigenlijk kon ontstaan en waarom er relatief ineffectieve bestrijding en weinig westerse aandacht voor is.

Aan tropenarts Martin Grobusch (AMC) vragen we wat ebola eigenlijk is. Hoe verspreidt het virus zich? Hoe dodelijk is het? Hebben we hier ook te vrezen? Antropoloog Vinh-Kim Nguyen (UvA – FMG) legt uit hoe de lokale sociale dynamiek invloed heeft op de epidemie. En wat zouden wij kunnen bijdragen aan de bestrijding? Met mediawetenschapper Peter Vasterman (UvA – FGw) gaan we na hoe westerse media omgaan met deze uitbraak, en hoe dat verschilt met SARS of de Mexicaanse griep. Hebben films als Outbreak en Pandemic ons overdreven bang gemaakt, of hebben we te weinig aandacht voor de enorme ramp in Afrika?

The video is available here in full. A 15 minute version is embedded below:

English follows Dutch

Deze zomer is in westelijk Afrika ebola uitgebroken, en erger dan ooit tevoren. De virusziekte heeft inmiddels duizenden levens geëist. In de eerste BètaBreak van het nieuwe jaar gaan we na hoe deze ramp, die nog dagelijks groter wordt, eigenlijk kon ontstaan en waarom er relatief ineffectieve bestrijding en weinig westerse aandacht voor is.

Poster september 2014 - EbolaAan tropenarts Martin Grobusch (AMC) vragen we wat ebola eigenlijk is. Hoe verspreidt het virus zich? Hoe dodelijk is het? Hebben we hier ook te vrezen?

Antropoloog Vinh-Kim Nguyen (UvA – FMG) legt uit hoe de lokale sociale dynamiek invloed heeft op de epidemie. En wat zouden wij kunnen bijdragen aan de bestrijding?

Met mediawetenschapper Peter Vasterman (UvA – FGw) gaan we na hoe westerse media omgaan met deze uitbraak, en hoe dat verschilt met SARS of de Mexicaanse griep. Hebben films als Outbreak en Pandemic ons overdreven bang gemaakt, of hebben we te weinig aandacht voor de enorme ramp in Afrika?

Woensdag 17 september, 12:00-13:00 uur, Centrale Hal van het FNWI-gebouw op het Science Park Amsterdam: BètaBreak – Fears and Facts
Gasten zijn:

 • Martin Grobusch
  Professor en tropenarts aan het AMC
 • Vinh-Kim Nguyen
  Arts en antropoloog, onderzoeker bij ‘Anthropology of Health, Care and the Body’ aan de UvA
 • Peter Vasterman
  Onderzoeker hypes en rampenberichtgeving bij mediastudies aan de UvA

Iedereen is welkom om te komen luisteren en om vragen te stellen. Deze editie van BètaBreak heeft Engels als voertaal.

This summer has seen the worst ever outbreak of Ebola ever recorded with the disease still spreading across parts of West Africa. To date, this viral disease has claimed thousands of lives. This year’s first BètaBreak edition will try to understand how this epidemic, which is still growing, could develop to such a magnitude. It will also look at why current methods to contain the disease are ineffective and why there is so little attention for this problem in the West.

Together with tropical physician Martin Grobusch (AMC), BètaBreak will attempt to unravel the mysteries of Ebola. How does the virus spread? How contagious and deadly is it? In other words: do we have anything to fear?

Anthropologist Vinh-Kim Nguyen (UvA – FMG) will explain the influence of local social dynamics on this epidemic, as well as the possible ways to fight the disease and stem its spread.

Media expert Peter Vasterman (UvA – FGw) will explain how the Western media are covering this outbreak and in what way the latter differs from the way the media dealt with SARS or the Swine Flew epidemic. Did films such as Outbreak and Pandemic make us unnecessarily anxious? Do we have too little or too much attention for this disaster in Africa?
Wednesday September 17th , 12:00 – 13:00, Central hall of the FNWI building at Science Park: BètaBreak – Fears and Facts
Panel members:

 • Martin Grobusch
  professor of Tropical Medicine (AMC-UvA)
 • Vinh-Kim Nguyen
  physician and anthropologist, researcher in Anthropology of Health, Care and the Body (UvA)
 • Peter Vasterman
  hypes and disaster researcher at the department of Media Studies (UvA)

This is an English language edition. You’re most welcome to come and listen or ask a question.