Categorieën
Natuurkunde Overige

Het Weer

Woensdag 15 oktober om 12 uur gaat de BètaBreak over een erg alledaags verschijnsel: we gaan het hebben over het weer. Dagelijks kijken wij naar de weersverwachting op televisie, in de krant of op het internet. Achter deze ogenschijnlijk simpele voorspellingen zit een wereld vol beta-wetenschappers.

Dit begon al met natuurfilosoof Galileo die de eerste thermometer bouwde. De wiskundige Laplace dacht dat als we maar genoeg rekenkracht zouden hebben, we het weer oneindig vooruit zouden kunnen voorspellen. Helaas kwam aan dit idee een einde toen wiskundige Lorenz liet zien dat de atmosfeer chaotisch is.

Maar hoe zit het met de wetenschappers tegenwoordig? Hebben zij zich neergelegd bij de beperktheid van de weersvoorspelling? Of blijven zij de grenzen verplaatsen? En hoe komt de tegenwoordige weersvoorspelling eigenlijk tot stand? Wat is de wetenschap achter weermodellen? En hoe komt het dat elke bron net een andere weersvoorspelling geeft?

De video-opname is in zijn geheel beschikbaar op Youtube. Een korte versie (5 minuten) is hieronder ingesloten:

Woensdag 15 oktober om 12 uur gaat de BètaBreak over een erg alledaags verschijnsel: we gaan het hebben over het weer. Dagelijks kijken wij naar de weersverwachting op televisie, in de krant of op het internet. Achter deze ogenschijnlijk simpele voorspellingen zit een wereld vol beta-wetenschappers.

Poster Oktober 2014 - Het WeerDit begon al met natuurfilosoof Galileo die de eerste thermometer bouwde. De wiskundige Laplace dacht dat als we maar genoeg rekenkracht zouden hebben, we het weer oneindig vooruit zouden kunnen voorspellen. Helaas kwam aan dit idee een einde toen wiskundige Lorenz liet zien dat de atmosfeer chaotisch is.

Maar hoe zit het met de wetenschappers tegenwoordig? Hebben zij zich neergelegd bij de beperktheid van de weersvoorspelling? Of blijven zij de grenzen verplaatsen? En hoe komt de tegenwoordige weersvoorspelling eigenlijk tot stand? Wat is de wetenschap achter weermodellen? En hoe komt het dat elke bron net een andere weersvoorspelling geeft?

We praten hierover met onze gasten:

  • Huub Mizee
    de weerman van Omroep West
  • Sander Tijm
    meteoroloog bij het KNMI
  • Robert Mureau
    meteoroloog bij MeteoGroup

Woensdag 15 oktober om 12 uur in de Centrale Hal van Science Park 904: BètaBreak over Het Weer. Iedereen is welkom om te komen luisteren en om vragen te stellen. Graag zien we je dan over een gezellig praatje over het weer.