Categorieën
Natuurkunde

Wat komt er nu nog uit de deeltjesversneller?

In april van dit jaar is, na een flinke renovatie, de Large Hadron Collider weer aangezet. De vorige keer dat deze deeltjesversneller draaide leverde ons dat het sluitstuk van het standaardmodel op: het langverwachte Higgsboson. Nu is de zoektocht met veel meer vragen omgeven.

Wat verwachten natuurkundigen dat het grootste apparaat ter wereld ons over de wereld van het allerkleinste gaat vertellen? Waar zijn we eigenlijk naar op zoek? Met onder meer hoogleraar Stan Bentvelsen, directeur van het onderzoeksinstituut voor subatomaire fysica Nikhef, duikt de BètaBreak in dit bad vol bosonen en quarks om meer te weten te komen de huidige onderzoeksprojecten bij CERN, de plannen voor nog grotere versnellers en de nieuwste fysica, van donkere materie tot supersymmetrie.

De video-opname is in zijn geheel beschikbaar op Youtube en ook hieronder ingesloten:

Vooraf:

In april van dit jaar is, na een flinke renovatie, de Large Hadron Collider weer aangezet. De vorige keer dat deze deeltjesversneller draaide leverde ons dat het sluitstuk van het standaardmodel op: het langverwachte Higgsboson. Nu is de zoektocht met veel meer vragen omgeven.

Poster september 2015 - Wat komt er nu nog uit de deeltjesversneller?Wat verwachten natuurkundigen dat het grootste apparaat ter wereld ons over de wereld van het allerkleinste gaat vertellen? Waar zijn we eigenlijk naar op zoek? Met onder meer hoogleraar Stan Bentvelsen, directeur van het onderzoeksinstituut voor subatomaire fysica Nikhef, duikt de BètaBreak in dit bad vol bosonen en quarks om meer te weten te komen de huidige onderzoeksprojecten bij CERN, de plannen voor nog grotere versnellers en de nieuwste fysica, van donkere materie tot supersymmetrie.

 

Vrij toegankelijk voor iedereen:
Woensdag 16 september 12:00 in de centrale hal van Science Park
te gast zijn

  • Stan Bentvelsen
    directeur Nikhef, deeltjesfysicus
  • Erik Verlinde
    theoretisch fysicus