Categorieën
Biologie

Patent op Leven

Plantveredeling is van alle tijden. Met boerenverstand selecteert men de beste en meest resistente gewassen. Hierbij wordt er gewerkt met het kwekersrecht: het alleenrecht van de plantveredelaar op het verhandelen van het zaad van een nieuwe soort. De zaadkoper heeft nog wel het recht om de soort waarop het kwekersrecht van toepassing is verder te veredelen. In een recente ontwikkeling vragen veredelaars echter octrooi aan op bepaalde planteigenschappen, waardoor concurrenten deze eigenschap niet verder mogen veredelen.

Waarom wil men het oude kwekersrecht herzien? Grote veredelaars beweren dat zij anders de gemaakte investeringen niet kunnen terug verdienen. Kleine kwekers voelen zich echter bedreigd omdat zij niet voldoende verdienen om octrooien aan te vragen of om rechten op te kopen. Welk argument is steekhoudend? Wie zijn de winnaars en wie de verliezers? En mogen wij onszelf eigenlijk wel eigenaar verklaren van een gen dat zich zonder ons heeft ontwikkeld? Hebben wij het recht om leven te patenteren?

De video-opname is in zijn geheel beschikbaar op Youtube en ook hieronder ingesloten:

Vooraf:

Plantveredeling is van alle tijden. Met boerenverstand selecteert men de beste en meest resistente gewassen. Hierbij wordt er gewerkt met het kwekersrecht: het alleenrecht van de plantveredelaar op het verhandelen van het zaad van een nieuwe soort. De zaadkoper heeft nog wel het recht om de soort waarop het kwekersrecht van toepassing is verder te veredelen. In een recente ontwikkeling vragen veredelaars echter octrooi aan op bepaalde planteigenschappen, waardoor concurrenten deze eigenschap niet verder mogen veredelen.

Poster oktober 2015 - Patent op LevenWaarom wil men het oude kwekersrecht herzien? Grote veredelaars beweren dat zij anders de gemaakte investeringen niet kunnen terug verdienen. Kleine kwekers voelen zich echter bedreigd omdat zij niet voldoende verdienen om octrooien aan te vragen of om rechten op te kopen. Welk argument is steekhoudend? Wie zijn de winnaars en wie de verliezers? En mogen wij onszelf eigenlijk wel eigenaar verklaren van een gen dat zich zonder ons heeft ontwikkeld? Hebben wij het recht om leven te patenteren?

Te gast zijn:

  • Michel Haring
    hoogleraar plantfysiologie UvA
  • Bart Vosselman
    directeur bio-dynamisch zaadveredelingsbedrijf ‘De Bolster’
  • Annemiek Verkamman
    directeur van biothechbranchevereniging HollandBio