Categorieën
Cultuur Wiskunde

Breuken, beats en Beethoven

In deze editie gaat de BètaBreak het hebben over de wetenschap van muziek. Dissonanten, resonanten, boventonen, octaven; er zijn vele wiskundige en natuurkundige wetten te vinden in de muziek. Maar waarom vinden we dat eigenlijk mooi? Houden onze hersenen van wiskundige patronen? En hoe zit het met andere culturen, die weer andere toonverhoudingen waarderen?

Tegenwoordig worden er stukken gecomponeerd enkel en alleen door een computer, de zogenaamde computationele muziek. Hoe kunnen we deze wiskundige wetten gebruiken om nieuwe muziek te genereren? En zullen we die ooit echt zo kunnen waarderen als de muziek gecomponeerd door een persoon?

De video-opname is in zijn geheel beschikbaar op Youtube en ook hieronder ingesloten:

Vooraf:

In deze editie gaat de BètaBreak het hebben over de wetenschap van muziek. Dissonanten, resonanten, boventonen, octaven; er zijn vele wiskundige en natuurkundige wetten te vinden in de muziek. Maar waarom vinden we dat eigenlijk mooi? Houden onze hersenen van wiskundige patronen? En hoe zit het met andere culturen, die weer andere toonverhoudingen waarderen?

Breuken, Beats & Beethoven - Muziek & WetenschapTegenwoordig worden er stukken gecomponeerd enkel en alleen door een computer, de zogenaamde computationele muziek. Hoe kunnen we deze wiskundige wetten gebruiken om nieuwe muziek te genereren? En zullen we die ooit echt zo kunnen waarderen als de muziek gecomponeerd door een persoon?

Over al deze zaken praat de BètaBreak, met wat muzikaal vertier tussendoor, met als gasten:

  • Henkjan Honing
    hoogleraar Muziekcognitie aan de UvA
  • Michiel Schuijer
    Muziektheoreticus en lector aan het Concervatorium van Amsterdam
  • Jan van de Craats
    hoogleraar Wiskunde aan de UvA

BètaBreak over de wetenschap van muziek: woensdag 18 november 2015, 12:00 – 13:00, in de Centrale Hal van het FNWI-gebouw op het Amsterdam Science Park. Iedereen is welkom om te komen luisteren en vragen te stellen.