Categorieën
Duurzaamheid Overige Scheikunde

Onderweg naar morgen

Het vervoer van de toekomst
Onszelf vervoeren is een essentieel onderdeel van de moderne samenleving. Sinds de uitvinding van het wiel is de wijze van transport constant verder ontwikkeld; van het paard en wagen naar de auto’s van nu. Ook verandert de infrastructuur mee met het vervoersmiddel. Vandaag de dag wordt er meer dan ooit naar de toekomst van ons transport gekeken.

Tesla heeft de volledig elektrische auto al aan de man gebracht, die daarbij op verschillende punten gesupercharged kan worden. Evenals Apple en Google, werkt dit vernieuwende bedrijf aan zelfrijdende, autonome auto’s. Als men de visie van deze bedrijven volgt rijden we binnenkort allemaal in elektrische auto over de aardbol, zonder het gaspedaal ooit te hoeven indrukken.

Is deze visie slechts een futuristisch ideaal, of is dit daadwerkelijk realiseerbaar? Wat moet er nog gebeuren op het gebied van de technologie achter de opslag van elektriciteit? Kunnen wij ons leven wel in de handen plaatsen van de autonome blikken?
De BètaBreak werpt een toekomstblik op de weg,

De video-opname is in zijn geheel beschikbaar op YouTube en ook hieronder ingesloten:

Vooraf:

Onszelf vervoeren is een essentieel onderdeel van de moderne samenleving. Sinds de uitvinding van het wiel is de wijze van transport constant verder ontwikkeld; van het paard en wagen naar de auto’s van nu. Ook verandert de infrastructuur mee met het vervoersmiddel. Vandaag de dag wordt er meer dan ooit naar de toekomst van ons transport gekeken.

Poster jan 2016 - vervoer - onderwegTesla heeft de volledig elektrische auto al aan de man gebracht, die daarbij op verschillende punten gesupercharged kan worden. Evenals Apple en Google, werkt dit vernieuwende bedrijf aan zelfrijdende, autonome auto’s. Als men de visie van deze bedrijven volgt rijden we binnenkort allemaal in elektrische auto over de aardbol, zonder het gaspedaal ooit te hoeven indrukken.

Is deze visie slechts een futuristisch ideaal, of is dit daadwerkelijk realiseerbaar? Wat moet er nog gebeuren op het gebied van de technologie achter de opslag van elektriciteit? Kunnen wij ons leven wel in de handen plaatsen van de autonome blikken?

De BètaBreak werpt een toekomstblik op de weg, op woensdag 20 januari, om 12 uur in de centrale hal van het Science Park, met als gasten:

  • Moniek Tromp
    scheikundige (HIMS – FNWI – UvA), onderzoekt onder meer energieopslag in accu’s.
  • Luud Schimmelpennink
    industrieel ontwerper, politicus en visionair op het gebied van transport.
  • Henk Nijmeijer
    professor Dynamics & Control aan de TU Eindhoven, onderzoekt onder meer autonoom rijden.

Iedereen is welkom om te komen luisteren en vragen te stellen.