Categorieën
Wiskunde

L.E.J. Brouwer – wiskundige, logicus, intuïtionist

Deze maand in de BètaBreak behandelen we geen actueel onderwerp, maar eren we een held uit de UvA-geschiedenis: L.E.J. Brouwer, één van de grootste Nederlandse wiskundigen aller tijden. Hij grondvestte de topologie- de wetenschap die zich bezighoudt met donuts en theekopjes, (meer abstract: eigenschappen van ruimte die bewaard blijven bij continue vervorming)-, en had ideeën over de grondslagen van de wiskunde die lijnrecht in gingen tegen die van zijn gevestigde tijdgenoten. En niet alleen op het vlak van de logica was hij tegendraads, ook in zijn dagelijks leven, waarin hij als een hippie avant la lettre leefde in een hut in Blaricum, destijds een kunstenaarsdorp.

Terwijl Russell en Whitehead grote namen ver buiten de logica zijn, is die van onze eigen Brouwer inmiddels wat verstoft geraakt. Tijd om die eens op te poetsen! Over Brouwers leven en de invloed van zijn wiskunde tot op de dag van vandaag.

De video-opname is in zijn geheel beschikbaar op YouTube en ook hieronder ingesloten:

Vooraf:

Poster feb 2016 - BrouwerDeze maand in de BètaBreak behandelen we geen actueel onderwerp, maar eren we een held uit de UvA-geschiedenis: L.E.J. Brouwer, één van de grootste Nederlandse wiskundigen aller tijden. Hij grondvestte de topologie- de wetenschap die zich bezighoudt met donuts en theekopjes, (meer abstract: eigenschappen van ruimte die bewaard blijven bij continue vervorming)-, en had ideeën over de grondslagen van de wiskunde die lijnrecht in gingen tegen die van zijn gevestigde tijdgenoten. En niet alleen op het vlak van de logica was hij tegendraads, ook in zijn dagelijks leven, waarin hij als een hippie avant la lettre leefde in een hut in Blaricum, destijds een kunstenaarsdorp.

Terwijl Russell en Whitehead grote namen ver buiten de logica zijn, is die van onze eigen Brouwer inmiddels wat verstoft geraakt. Tijd om die eens op te poetsen! Over Brouwers leven en de invloed van zijn wiskunde tot op de dag van vandaag, zullen wij gaan praten met:

 • prof. dr. Dirk van Dalen
  biograaf van Brouwer
 • prof. dr. Jan van Mill
  topoloog
 • Hans Ree
  schaakgrootmeester en columnist
 • dr. Wim Veldman
  intuïtionist

Kom luisteren en leren op 17 februari, woensdagmiddag om 12 uur in de centrale hal van het FNWI-gebouw op het Amsterdam Science Park, tot dan!