Categorieën
Politiek & Maatschappij Wetenschap

China en de wetenschap

Woensdag 13 april bespreekt de BètaBreak Chinese wetenschap en vragen we ons af: verschuift het zwaartepunt van de wetenschap onherroepelijk naar het Oosten? Van oudsher was China het land van de wetenschap en ontdekkingen. Uitvindingen van boekdrukkunst en buskruit tot kompas en grondboor vinden hun oorsprong in China, maar door Mao Zedongs Culturele Revolutie liep het land een grote achterstand op. De afgelopen decennia is China echter begonnen aan een inhaalslag. Sinds 2014 staat China op de derde plek wat betreft de ‘productie’ van wetenschappelijke artikelen (na de VS en de EU). Wat betekent deze opkomst van China voor de positie van de EU en Nederland in de wetenschappelijke wereld? Verschuift het zwaartepunt richting het Oosten? En hoe gaat dat eigenlijk, samenwerken met Chinese onderzoekers?

De video-opname is in zijn geheel beschikbaar op YouTube en ook hieronder ingesloten:

Vooraf:

Poster apr 2016 - China en de wetenschapWoensdag 13 april bespreekt de BètaBreak Chinese wetenschap en vragen we ons af: verschuift het zwaartepunt van de wetenschap onherroepelijk naar het Oosten? Van oudsher was China het land van de wetenschap en ontdekkingen. Uitvindingen van boekdrukkunst en buskruit tot kompas en grondboor vinden hun oorsprong in China, maar door Mao Zedongs Culturele Revolutie liep het land een grote achterstand op. De afgelopen decennia is China echter begonnen aan een inhaalslag. Sinds 2014 staat China op de derde plek wat betreft de ‘productie’ van wetenschappelijke artikelen (na de VS en de EU). Wat betekent deze opkomst van China voor de positie van de EU en Nederland in de wetenschappelijke wereld? Verschuift het zwaartepunt richting het Oosten? En hoe gaat dat eigenlijk, samenwerken met Chinese onderzoekers?

We spreken hierover met:

  • Lic. Carl van Dyck
    geeft lezingen aan topuniversiteiten in China over innovatie
  • Drs. Anouk Tso
    sinoloog en voormalig beleidsadviseur bij het China Desk van de KNAW
  • Drs. Sonja Smets
    nauw betrokken bij het Joint Research Centre in Logic van het ILLC (UvA) met Tsinghua University (Beijing)

Iedereen is welkom om te komen luisteren en vragen te stellen: woensdag 13 april van 12 tot 1 in de Centrale Hal van het FNWI-gebouw op het Science Park Amsterdam.