Categorieën
Informatica Politiek & Maatschappij

Big Data en Privacy

Big Data wordt vaker dan eens beschreven als het digitale goud of de olie van de 21ste eeuw. Uitspraken die geenszins
bescheiden te noemen zijn. In onze huidige informatiemaatschappij betekent het bezitten van data het bezitten van macht en wordt de strijd om en invloed van Big Data steeds groter en groter. Maar wat zijn nou eigenlijk de mogelijkheden van Big Data? En welke mogelijke gevaren voor onze privacy brengt Big Data met zich mee? Tijdens de BètaBreak op woensdag 9 november van 12:00 tot 13:00 gaan wij in gesprek met technisch filosofe Marjolein Lanzing, Prof. Dr. Max Welling, expert op het gebied van machine learning en de technische mogelijkheden van big Data en Data Science en Prof. Dr. Marcel Worring hoogleraar Data Science for Business Analytics en onderzoeker naar de ontsluiting van grootschalige multimediadatabronnen.

poster-betabreak-big-data-kleinBig Data wordt vaker dan eens beschreven als het digitale goud of de olie van de 21ste eeuw. Uitspraken die geenszins bescheiden te noemen zijn. In onze huidige informatiemaatschappij betekent het bezitten van data het bezitten van macht en wordt de strijd om en invloed van Big Data steeds groter en groter.

Informatietechnologie groeit; en daarmee groeit ook de hoeveelheid informatie en kennis die uit Big Data geëxtraheerd kan worden. Big Data wordt vaak ingezet om correlaties en statistische verbanden te vinden tussen personen, gebeurtenissen en fenomenen. Op basis van deze statistische verbanden worden persoonsprofielen opgesteld en voorspellingen gedaan over individueel gedrag.

Maar wat zijn nou eigenlijk de mogelijkheden van Big Data? En welke mogelijke gevaren voor onze privacy brengt Big Data met zich mee? Tijdens de BètaBreak op woensdag 9 november van 12:00 tot 13:00 gaan wij in gesprek met:

  • Marjolein Lanzing,
    is techniek en privacyfilosofe aan de Tu/e
  • Prof. Dr. Max Welling
    is expert op het gebied van machine learning en de technische mogelijkheden van big Data en Data Science
  • Prof. Dr. Marcel Worring
    is hoogleraar Data Science for Business Analitics en onderzoeker naar de ontsluiting van grootschalige multimediadatabronnen