Categorieën
Psychobiologie

Vrije Wil en Bewustzijn

Victor Lamme, Pim Haselager en Simon van Gaal over bewustzijn, vrije wil, beïnvloeding en de bètawetenschap. Wees erbij, of je wil of niet!

Wat is dat eigenlijk? Zijn wij de baas over onze gedachten of gaan gedachten soms met ons op de vrije loop? En zo ja, zijn wij ons daar dan bewust van? Op 18 januari 12:00u tot 13:00u nemen wij jullie mee voor een interessante reis door het brein. Vragen die wij ons gaan stellen zijn: Hebben wij een vrije wil en hoe werkt het bewustzijn? En is er een locatie in het brein waar dit allemaal ‘zit’? Maar het belangrijkste; hoe wordt dit onderzocht? Begin jaren 80 toonde Libet met een experiment aan dat ongeveer een halve seconde vòòrdat een besluit genomen wordt dit al in de hersenen (de secundaire motorcortex) meetbaar is; dit wordt ‘the readinesspotential’ ofwel bereidheidspotentiaal genoemd. Toch is er veel discussie over wat de resultaten van dit experiment betekenen…

Wat is dat eigenlijk? Zijn wij de baas over onze gedachten of gaan gedachten soms met ons op de vrije loop? En zo ja, zijn wij ons daar dan bewust van? Op 18 januari 12:00u tot 13:00u nemen wij jullie mee voor een interessante reis door het brein. Vragen die wij ons gaan stellen zijn: Hebben wij een vrije wil en hoe werkt het bewustzijn? En is er een locatie in het brein waar dit allemaal ‘zit’? Maar het belangrijkste; hoe wordt dit onderzocht? Begin jaren 80 toonde Libet met een experiment aan dat ongeveer een halve seconde vòòrdat een besluit genomen wordt dit al in de hersenen (de secundaire motorcortex) meetbaar is; dit wordt ‘the readinesspotential’ ofwel bereidheidspotentiaal genoemd. Toch is er veel discussie over wat de resultaten van dit experiment betekenen…

Dit en nog veel meer gaan wij bespreken met: Vrije Wil, met Victor Lamme, Pim Haselager en Simon van Gaal

  • prof. dr. Victor Lamme
    hersenonderzoeker, schrijver en hoogleraar Psychologie (UvA)
  • dr. Pim Haselager
    filosoof en psycholoog. Onderzoeker naar de implicaties van cognitieve neurowetenschappen en kunstmatige intelligentie voor de mens (RU, donders institute for brain, cognition and behaviour)
  • dr. Simon van Gaal
    neurowetenschapper, onderzoeker naar o.a. de neurale correlaten van bewustzijn en de rol van bewustzijn op beslissingen.  Hoofd van het consciousness and decision-making lab (UvA)

Zorg dat je bij bent, of je het nu wilt of niet! 😉