Categorieën
Politiek & Maatschappij

De Sleepwet

Op 21 maart vindt het referendum plaats omtrent de controversiële Sleepwet. Tijdens dit referendum, geïnitieerd door een groep bezorgde studenten van ons eigen Science Park, zal de Nederlandse bevolking een afweging moeten maken tussen privacy en veiligheid. Maar Is deze wet wel nodig? Wordt onze privacy wel zo erg aangtast? En wat veranderd er na invoering van deze wet? Wij gaan hier in debat over met:
Pieter Bindt
Lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en oud directeur van de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst)

Sven Brinkhoff
Universitair docent straf(proces)recht aan de Radboud Universiteit

Joran van Apeldoorn
PhD student aan de UvA en initiatiefnemer van het referendum

klik op de titel voor meer informatie!

kiezen tussen privacy en veiligheidsleepwet referendum poster maart 2018 (klein)

Op 21 maart vindt het referendum plaats omtrent de controversiële Sleepwet. Tijdens dit referendum, geïnitieerd door een groep bezorgde studenten van ons eigen Science Park, zal de Nederlandse bevolking een afweging moeten maken tussen privacy en veiligheid. Als de Sleepwet namelijk wordt ingevoerd, zal het voor onze overheid mogelijk worden om grote hoeveelheden (persoonlijke) data te ‘slepen’ uit een bepaalde omgeving, indien er hier (terreur)dreiging is geconstateerd. De overheid zou dan in theorie jouw TV, computer of telefoon mogen hacken, zonder dat ze je hiervan op de hoogte hoeven te stellen. Aan de andere kant kan een dergelijke wet essentieel zijn in de strijd tegen de toenemende terreurdreiging en is de huidige wetgeving omtrent dit onderwerp wel verouderd.

Maar hoe zal deze wet precies werken? Hoeveel controle en macht zal de overheid daadwerkelijk hebben? En zet de wet überhaupt wel zoden aan de dijk? Dit en veel meer zal worden besproken bij de aankomende editie van de BetaBreak op de 21e tussen 12:00 en 13:00. Tijdens de editie zullen de ins en outs van de wet besproken te worden. Kom dus allen om 12:00 uur naar de centrale hal om een mening te vormen over deze controversiële wet. Na de editie kan je meteen stemmen op het Science Park (in de Polder of de Oerknal)! En onthoud; Big Brother might be watching you…

Sprekers:
Pieter Bindt
Buitengewoon raadslid Onderzoeksraad voor Veiligheid en voormalig directeur MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst)
lees hier zijn opiniestuk over de sleepwet in The Post Online.

Sven Brinkhoff
Universitair docent straf(proces)recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen

Joran van Apeldoorn
Student aan de Universiteit van Amsterdam en één van de initiatiefnemers van het referendum
beluister hier een interview over het belang van het referendum met BNR nieuwsradio