Categorieën
Aankomende Edities Duurzaamheid English language edition Natuurkunde Scheikunde Wetenschap

The Future of our Plastic

Plastics are everywhere, we can’t imagine a life without it anymore. Although plastics can be very convenient, they are causing huge problems for our ecosystem and maybe even our health. The management of our plastic waste seems an impossible task. According to a rapport released by the CPB in 2017, the separation of plastic waste […]

Categorieën
Biologie Duurzaamheid English language edition Natuurkunde Scheikunde Wetenschap

Nuclear Energy: Dirty, Dangerous & Deadly or Safe, Clean & Green?

Nuclear energy has always been a particularly controversial subject. Some believe it is the holy grail of sustainable energy, with low emission and high efficiency, while others argue that the possible dangers of nuclear disaster can and should not be overlooked. What is the current status in nuclear energy policies? What should and shouldn’t we […]

Categorieën
Biologie Duurzaamheid English language edition

Meat the Future

Lab-grown meat on our plates is something many of us cannot wait for. Because of the detriments to our environment, the suffering of animals, health and other reasons, many people have given up meat. Yet many of them did so with pain in their heart, for meat is loved by even those who choose to […]

Categorieën
Biologie Duurzaamheid English language edition

Changing Oceans: UvA on Expedition

The oceans are strongly dynamic and complex systems which cover the vast majority of our planet (>70%!). Our oceans are impressively diverse and essential for life to exist on earth. However, human behavior has slowly but strongly been affecting them, and over the past few decades we started seeing the consequences of our actions. Scientists […]

Categorieën
Duurzaamheid English language edition Politiek & Maatschappij speciale editie

Kevin Anderson on Carbon Budgetting | special edition

  Coming 6th of November there will be a special edition of the BètaBreak! This will be at 12:00 in F.102 at Science Park Prof Anderson of the Tyndall Centre for Climate Change Research is a renomated climate change researcher whose focus lays on carbon budgetting. He will tell us what the Paris Agreement means […]

Categorieën
Duurzaamheid English language edition Universiteit

Hoe Duurzaam is de UvA? | How Sustainable is the UvA?

Net zoals vorig jaar verlaten wij onze normale woensdag om op de dag van de duurzaamheid onze eigen UvA onder de loep te nemen.
De groene revolutie is in volle gang in Nederland en ook de UvA zal de komende jaren een duurzame organisatie moeten worden. Op dinsdag 10 oktober vragen we ons af hoe goed de UvA al bezig is op dit gebied en wat er zoal beter kan. Dit doen we samen met Harold Swartjes, directeur van Facility Services van de UvA. Hij is betrokken bij de uitvoering van het duurzaamheidsbeleid van de universiteit.
Daarnaast komt Luc de Vries, voorzitter van Morgen – een nationaal netwerk van studenten die zich inzetten voor duurzaamheid- vertellen over hoe het er op andere universiteiten aan toe gaat. Kom ook en praat en denk mee over het duurzaamheidsbeleid van de UvA!
Click on the title for more information – Also in English!

Categorieën
Duurzaamheid Economie Natuurkunde

De BètaBreak onder Stroom

De productie van groene energie stijgt gestaag. Zonne- en windenergie zijn superschone manieren om elektriciteit op te wekken, maar de stroomproductie is niet altijd even voorspelbaar. Om toch iedereen van energie te voorzien zijn slimme oplossingen nodig. Waar blijft al die zonne-energie op een mooie zomerdag en hoe zet je een kopje koffie op een windstille avond? Dit en meer op woensdag 17 mei bij de BètaBreak!

Klik op de titel voor meer informatie.

Categorieën
Aardwetenschappen Biologie Duurzaamheid Politiek & Maatschappij Scheikunde

De Duivel in de Kraan

Nederlands kraanwater is schoner dan bronwater. Toch gaat dat niet helemaal vanzelf. Achter de schermen bekvechten ecotoxicologen, chemieconcerns en waterbedrijven over normen, wetten en regelgeving terwijl Den Haag druk bezig is niet-water gerelateerde zaken. Op woensdag 15 februari 2017 gaan wij een panel van vier aan de tand voelen over de stand van zaken. Hoe veilig is ons water eigenlijk en wat kunnen we verwachten in de toekomst? Gaat de toenemende vergrijzing van ons drinkwater een medicijnencocktail maken? Gaan microplastics een probleem opleveren? Zal de duivel weer in de kraan terugkeren? Dat én meer op woensdag 15 februari tussen 12-13 in de centrale hal van het Science Park. Met Rosa Sjerps, John Steegh, Dick Vethaak en Gerard Stroomberg.

klik op de titel voor meer informatie!

Categorieën
Biologie Duurzaamheid Universiteit

Anna’s Tuin & Ruigte

Romantisch moestuintje of innovatieve landbouw?
Ergens tussen sloten, brandnetels en distels opent Anna’s Tuin & Ruigte binnenkort haar hekken. Een plaats voor biodiversiteit tussen de academische gebouwen. Een plek om te experimenteren met alternatieve voedselvoorziening. Voedselvoorziening die socialer, beter en verantwoorder is. Is Anna’s tuin een model voor de stad van de toekomst? Een zelfvoorzienende stad, onafhankelijk van haar achterland of stopt Anna’s invloed bij de grenzen van het Science Park? Er is een roep om duurzame voedselvoorziening, maar wat dat precies inhoudt, stellen we centraal op de dag van de duurzaamheid. Te gast zijn initiatiefnemer Jeroen Schütt, ecomodernist Hidde Boersma en conservatiebioloog Gerard Oostermeijer.

Categorieën
Duurzaamheid Overige Scheikunde

Onderweg naar morgen

Het vervoer van de toekomst
Onszelf vervoeren is een essentieel onderdeel van de moderne samenleving. Sinds de uitvinding van het wiel is de wijze van transport constant verder ontwikkeld; van het paard en wagen naar de auto’s van nu. Ook verandert de infrastructuur mee met het vervoersmiddel. Vandaag de dag wordt er meer dan ooit naar de toekomst van ons transport gekeken.

Tesla heeft de volledig elektrische auto al aan de man gebracht, die daarbij op verschillende punten gesupercharged kan worden. Evenals Apple en Google, werkt dit vernieuwende bedrijf aan zelfrijdende, autonome auto’s. Als men de visie van deze bedrijven volgt rijden we binnenkort allemaal in elektrische auto over de aardbol, zonder het gaspedaal ooit te hoeven indrukken.

Is deze visie slechts een futuristisch ideaal, of is dit daadwerkelijk realiseerbaar? Wat moet er nog gebeuren op het gebied van de technologie achter de opslag van elektriciteit? Kunnen wij ons leven wel in de handen plaatsen van de autonome blikken?
De BètaBreak werpt een toekomstblik op de weg,

Categorieën
Duurzaamheid Overige Politiek & Maatschappij

Onze toekomstige energievoorziening

Een verse BetaBreak over de toekomst van onze energievoorziening. Gaan wij steeds meer zelf onze eigen, duurzame energie opwekken, met zonnepanelen en windmolens? Welke technische systemen zijn hierbij van belang? En welke rol is er dan in de toekomst nog weggelegd voor de energiebedrijven?