Categorieën
Biologie English language edition Geneeskunde Wetenschap

Animals in the Lab

Ever since we wanted to learn about the human body, we have cut open animals, dead and alive, to compare them to ourselves. This tradition of using animals as models for the human body remains till this day. However, in the last 30-40 years restrictions have been imposed to protect the rights of the animals […]

Categorieën
Geneeskunde Politiek & Maatschappij Psychobiologie

Pillen of Praten?

In april gaan we het hebben over depressie en de werking van antidepressiva. Veel mensen kennen vast wel iemand in zijn of haar omgeving die in aanraking is gekomen met een depressie en daar misschien zelfs medicatie voor gebruikt. De pillen staan al jaren ter discussie toch slikken zo’n 1.1 miljoen mensen in Nederland pillen voor psychische aandoeningen als angststoornissen en depressie. Echter gaat dit niet altijd gepaard zonder bijwerkingen. Hoe kan deze groep gebruikers toch blijven groeien in Nederland? Wat is depressie eigenlijk en wanneer is dit zo erg dat anti-depressiva moeten worden voorgeschreven ? Alles over depressie en anti-depressiva op 26 april om 12:00 in de centrale hal op het Scienepark!
klik op de titel voor meer informatie!

Categorieën
Geneeskunde Psychobiologie

De Menselijke Paringsdans

Van 50 tinten grijs tot Love Actually: vier dagen na Valentijnsdag komen de hersenwetenschap en psychologie samen bij een BètaBreak over seks. We laten de woeste oerinstincten en knuffelhormonen worstelen met de correcte romantiek en rolpatronen. Waar ligt de bron van onze relatie tot seks? Diep in ons brein, of wordt zij bepaald door onze culturele geschiedenis?

Praat en luister mee in de komende BetaBreak. Genderbenders, a-seksuelen, nymphomanen, iedereen is uitgenodigd en kan de sprekers, waaronder hersenonderzoeker Dick Swaab, vragen stellen.

Categorieën
English language edition Geneeskunde Politiek & Maatschappij

Ebola — Fears & Facts

Deze zomer is in westelijk Afrika ebola uitgebroken, en erger dan ooit tevoren. De virusziekte heeft inmiddels duizenden levens geëist. In de eerste BètaBreak van het nieuwe jaar gaan we na hoe deze ramp, die nog dagelijks groter wordt, eigenlijk kon ontstaan en waarom er relatief ineffectieve bestrijding en weinig westerse aandacht voor is.

Aan tropenarts Martin Grobusch (AMC) vragen we wat ebola eigenlijk is. Hoe verspreidt het virus zich? Hoe dodelijk is het? Hebben we hier ook te vrezen? Antropoloog Vinh-Kim Nguyen (UvA – FMG) legt uit hoe de lokale sociale dynamiek invloed heeft op de epidemie. En wat zouden wij kunnen bijdragen aan de bestrijding? Met mediawetenschapper Peter Vasterman (UvA – FGw) gaan we na hoe westerse media omgaan met deze uitbraak, en hoe dat verschilt met SARS of de Mexicaanse griep. Hebben films als Outbreak en Pandemic ons overdreven bang gemaakt, of hebben we te weinig aandacht voor de enorme ramp in Afrika?

Categorieën
Biologie Geneeskunde

Wetenschappelijk verantwoord eten

De dieethypes volgen elkaar in hoog tempo op en worden vaak met (semi-)wetenschappelijke argumenten onderbouwd. Hoe wetenschappelijk zijn deze diëten? Geen brood, geen melk, alleen maar rauw voedsel, eten als een oermens? De dieethypes volgen elkaar in hoog tempo op, en worden vaak met (semi-)wetenschappelijke argumenten onderbouwd.

Hoe wetenschappelijk zijn deze diëten? Hoe lang moet je onderzoek doen voordat je zeker weet dat een dieet werkt? En wat meet je dan eigenlijk? Wat is een gezond mens; zo oud, gelukkig, slank óf fit mogelijk? En moeten wij de onwetende lezer van dieetboeken niet beschermen tegen onwetenschappelijke (en misschien zelfs schadelijke) diëten?

Deze vragen en meer zullen worden besproken tijdens de BètaBreak op woensdag 16 april. Deze BètaBreak begint iets later dan gewoonlijk, namelijk om 12:45, in de Centrale Hal van het gebouw van de FNWI.

Categorieën
English language edition Geneeskunde Psychobiologie

Neurobiology & Psychiatry – Lost in Translation?

Op woensdag 19 maart staat de BètaBreak in het thema van de psychiatrie en de neurowetenschappen. Al eeuwenlang worden mensen die abnormaal gedrag vertonen gelabeld als ‘gek’ en soms zelfs geïsoleerd van de samenleving. Sinds de komst van de DSM, het handboek voor psychiaters, in de jaren ’50 is er meer regulering van de diagnoses, die daarvóór voornamelijk afhankelijk waren van de specifieke psychiater. Ondertussen is er de laatste decennia enorm veel nieuwe kennis vergaard over wat gezonde en afwijkende hersenen kenmerkt. In deze BètaBreak gaat op zoek naar raakvlakken, tegenstellingen en overeenkomsten tussen de psychiatrie en de neurowetenschap.

In de discussie zullen vragen aan bod komen als: Bouwt de psychiatrie op (neuro)wetenschappelijke kennis zoals die op het Science Park vergaard wordt? Hoe heilig is de DSM? Waar ligt de grens tussen ‘normaal’ en ‘abnormaal’ gedrag? En op welke manier kan de neurowetenschap bijdragen aan een objectivering hiervan?

Categorieën
Geneeskunde

Epidemieën & Vaccinaties

De BètaBreak van 27 november gaat over Epidemieën & Vaccinatie. We bespreken de techniek en geschiedenis van vaccinatie, de werking van vaccinatieprogramma’s en de recente uitbraak van mazelen in delen van Nederland.

Eind oktober overleed in Zeeland een meisje van 17 aan de mazelen. Ze was niet ingeënt. Er is weinig wetenschappelijk debat over de vraag of inenting dit had kunnen voorkomen: het mazelenvaccin is al sinds 1976 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.
Anders is het met het griepvaccin. Het influenzavirus, dat griep veroorzaakt, verandert voortdurend, zodat een vast vaccin zinloos lijkt. Wel is er een jaarlijks aangepaste griepprik. Recentelijk wordt er door steeds meer wetenschappers openlijk getwijfeld aan het nut van deze operatie. Deze maand kwam het nieuws dat een groep aan de Rijksuniversiteit Groningen claimt een universeel griepvaccin in de maak te hebben – zonder prik maar met inhaler. Hoe zit dat?
Nog meer omstreden is de HPV vaccinatiecampagne, bedoeld om baarmoederhalskanker te voorkomen, ook wel bekend als de maagdenprik. Het HPV-vaccin is het resultaat van een knap staaltje medisch onderzoek. Maar veel epidemiologen betwijfelden het nut van een brede vaccinatiecampagne. Die kwam er uiteindelijk toch, maar ging gepaard met een hoop maatschappelijke weerstand en resulteerde in een zeer lage opkomst voor de prik.

Categorieën
Geneeskunde Overige

Doping in de Sport

Afgelopen tijd is de (sport)wereld in de ban van het dopinggebruik onder de sporters. Maar wat is er allemaal bekend over EPO en andere doping? Helpt het eigenlijk wel en in hoeverre? En als iedereen het toch gebruikt, kunnen wij het dan niet beter legaliseren? Wat kan de rol van de wetenschap hierin zijn?