Categorieën
Economie English language edition Informatica Kunstmatige Intelligentie

Blockchain: Bullshit?!

In October 2008, a John or Jane Doe published a paper that would go on to change the world: “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. It described, for the first time ever, a completely decentralised currency using a technique later coined as “blockchain”. The idea has since then spiraled out of control, resulting in a […]

Categorieën
Informatica Politiek & Maatschappij

Big Data en Privacy

Big Data wordt vaker dan eens beschreven als het digitale goud of de olie van de 21ste eeuw. Uitspraken die geenszins
bescheiden te noemen zijn. In onze huidige informatiemaatschappij betekent het bezitten van data het bezitten van macht en wordt de strijd om en invloed van Big Data steeds groter en groter. Maar wat zijn nou eigenlijk de mogelijkheden van Big Data? En welke mogelijke gevaren voor onze privacy brengt Big Data met zich mee? Tijdens de BètaBreak op woensdag 9 november van 12:00 tot 13:00 gaan wij in gesprek met technisch filosofe Marjolein Lanzing, Prof. Dr. Max Welling, expert op het gebied van machine learning en de technische mogelijkheden van big Data en Data Science en Prof. Dr. Marcel Worring hoogleraar Data Science for Business Analytics en onderzoeker naar de ontsluiting van grootschalige multimediadatabronnen.

Categorieën
Economie Informatica Kunstmatige Intelligentie Politiek & Maatschappij

Deel & Heers – macht vanaf het internet

Soms lijkt het alsof op het internet een goed idee je al miljonair kan maken. Maar wat komt daar eigenlijk bij kijken? In elk geval doen talloze bedrijven als Uber, AirBnB of Bol.com hun uiterste best een onvervangbare rol in ons dagelijks leven te krijgen, en een monopolie te krijgen. Wat is de invloed daarvan op de economie en de democratie? In het verhaal van de ‘deeleconomie’, waarin we via het web kunnen verdienen aan alles wat we hebben, van onze auto tot onze slaapkamer, klinkt het alsof het internet gelijkheid binnen handbereik brengt. Maar is er niet toch een nieuwe upper class aan het ontstaan van programmeurs en durfkapitalisten die snel genoeg de markt weten te domineren? En kan een gemeente als Amsterdam een bedrijf als AirBnB wel beteugelen, als zou blijken dat het huur- en huizenprijzen opdrijft?

Op woensdag 18 mei van 12:00 tot 13:00 organiseren we een editie rondom deze invloed van ‘Silicon Valley’ op ons dagelijks leven, vooral die van disruptive start ups. De centrale vraag: Moeten we deze technologie omarmen of proberen tegen te houden?

Categorieën
Informatica Politiek & Maatschappij

Cryptografie – Wat blijft privé voor de NSA?

De BètaBreak van woensdag 16 oktober gaat over cryptografie. Maar wat is dat eigenlijk: cryptografie? Hoe versleutel je gegevens, en hoe veilig is dat? Wat is de status van kwantumcryptografie? En hoe veilig zijn digitale gegevens voor inlichtingenwerk en privacy?

Deze zomer luidde Edward Snowden, een computerveiligheidsspecialist bij de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, de noodklok over de praktijken van die dienst. Samen met het Britse GCHQ luisteren ze grote delen van het internetverkeer af, ook versleutelde communicatie. Dat doen ze door grote internetbedrijven te dwingen gegevens over te dragen, maar ook door de versleuteling te kraken of zelfs bij voorbaat al te verzwakken. Deze cryptografie – essentieel voor veilig internetverkeer – wordt zo minder betrouwbaar: voor e-mailen, maar ook voor bankieren.

Categorieën
Informatica

De Toekomst van de Computer

Op woensdag 23 januari om 12 uur opent BetaBreak het jaar met een blik op de toekomst van de computer. Wat gaat de technologie ons dit jaar brengen? Welke onderzoeken worden er op de UvA gedaan? Hoe ver weg is de quantumcomputer?