Categorieën
Economie English language edition Informatica Kunstmatige Intelligentie

Blockchain: Bullshit?!

In October 2008, a John or Jane Doe published a paper that would go on to change the world: “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. It described, for the first time ever, a completely decentralised currency using a technique later coined as “blockchain”. The idea has since then spiraled out of control, resulting in a […]

Categorieën
Kunstmatige Intelligentie Wetenschap

Man and Machine │Mens en Machine

De bionische mens, iemand zonder imperfecties die in staat is tot bovenmenselijke vaardigheden, lijkt dichterbij dan ooit. Het vervangen en verbeteren van lichaamsdelen om nóg sterker en beter te worden is dan ook niet verrassend.

Maar wat is er momenteel mogelijk? En wat als mens en machine uiteindelijk één worden… Zal dit alleen maar voordelen hebben, of gaan we dan ook iets verliezen? Ons discussiepanel zal al deze vragen en nog meer bespreken.
Klik op de titel voor meer informatie!

Categorieën
Economie Informatica Kunstmatige Intelligentie Politiek & Maatschappij

Deel & Heers – macht vanaf het internet

Soms lijkt het alsof op het internet een goed idee je al miljonair kan maken. Maar wat komt daar eigenlijk bij kijken? In elk geval doen talloze bedrijven als Uber, AirBnB of Bol.com hun uiterste best een onvervangbare rol in ons dagelijks leven te krijgen, en een monopolie te krijgen. Wat is de invloed daarvan op de economie en de democratie? In het verhaal van de ‘deeleconomie’, waarin we via het web kunnen verdienen aan alles wat we hebben, van onze auto tot onze slaapkamer, klinkt het alsof het internet gelijkheid binnen handbereik brengt. Maar is er niet toch een nieuwe upper class aan het ontstaan van programmeurs en durfkapitalisten die snel genoeg de markt weten te domineren? En kan een gemeente als Amsterdam een bedrijf als AirBnB wel beteugelen, als zou blijken dat het huur- en huizenprijzen opdrijft?

Op woensdag 18 mei van 12:00 tot 13:00 organiseren we een editie rondom deze invloed van ‘Silicon Valley’ op ons dagelijks leven, vooral die van disruptive start ups. De centrale vraag: Moeten we deze technologie omarmen of proberen tegen te houden?

Categorieën
Cultuur Kunstmatige Intelligentie Psychobiologie

De Oorsprong van Taal

Op 16 maart om 12:00 gaat de BètaBreak over één van de meest alledaagse en tegelijk ingewikkelde onderwerpen: taal, ons middel om de wereld om ons heen te begrijpen en om onszelf begrijpelijk te maken. Maar hoeveel begrijpen we eigenlijk over taal zelf? Waarom maakt je computer je in met schaken, maar lukt het nog steeds niet ‘m een normaal gesprek te laten voeren? Hoe zijn we evolutionair aan ons taalvermogen gekomen? Hoe ontstaat het in de hersenen?

Prof. Roelien Bastiaanse is hoogleraar neurolinguistiek aan de RUG en specialist op het gebied van afasie. Onder andere door Awake brain surgery onderzoekt ze de invloed van hersenletsel op je taalgebruik. Zo probeert ze meer inzicht te krijgen in de rol die verschillende hersengebieden spelen bij het ontstaan van taal én tegelijkertijd manieren te vinden om de klachten te verhelpen.
Dr. Jelle Zuidema probeert op allerlei manieren onze taal beter te begrijpen. Eerder onderzocht hij of de taal van zangvogels menselijke trekken heeft, tegenwoordig geeft hij les aan het ILLC in computationele taalkunde. Daar leert hij studenten door middel van statistische methoden neurale structuren te programmeren, om zodoende een “bijdrage leveren aan het begrijpen van de oorsprong en aard van intelligentie en bewustzijn – naast heelal, materie en leven, één van de echt grote vragen in de wetenschap”, zoals hij het zelf eens verwoordde.
Niels Schiller is professor neurolinguistiek aan de Universiteit Leiden.

Categorieën
Kunstmatige Intelligentie Politiek & Maatschappij

Achter het Algoritme – wat het internet voor jou verbergt

Je zoekresultaten bij Google, je wall op Facebook, de foto’s die je te zien krijgt op Tinder, achter steeds meer dagelijkse kost gaat een algoritme schuil dat informatie voor jou personaliseert. Deze maand bekijkt de BètaBreak deze verborgen kant van het internet: is het vooral gemakkelijk dat je browser al weet wat je wilt zien en lezen, of moeten we vrezen in een eigen ‘Filter Bubble’ terecht te komen? Hoe werkt zo’n persoonlijk algoritme en welke gegevens gebruikt het?

Categorieën
Kunstmatige Intelligentie Politiek & Maatschappij

Wir Sind die Roboter

Binnenkort bezorgt Amazon je pakketjes per drone, rijden auto’s zichzelf naar huis, en wordt Wall Street gedomineerd door razendsnelle autonome algoritmes. De futuristische krantenkoppen vliegen je om de oren, gevolgd door artikelen met waarschuwende uitspraken van belangrijke mensen als minister Asscher en fysicus Hawking. Iedereen zegt wat anders, maar één ding lijdt blijkbaar geen twijfel: de robots komen er aan. Je zou bijna vergeten dat er heel veel wetenschappers en techneuten nodig zijn om deze schijnbaar autonome ontwikkeling mogelijk te maken.
In deze BètaBreak vragen wij naar hun uitdagingen en voorspellingen. Maar we richten ons vooral op het maatschappelijk debat over robotisering en kunstmatige intelligentie, dat de laatste maanden steeds weer oplaait. Wat doet het met de samenleving? Welke impact heeft het op de economie en de werkgelegenheid?

Categorieën
Kunstmatige Intelligentie Wetenschap

Wringende wetenschap: hoe bijzonder is de mens?

Op 17 oktober tussen 11.45 en 13.00 uur, werpt de BètaBreak een filosofische blik op de methode van wetenschapsbeoefening die de verschillende disciplines van onze faculteit met elkaar gemeen hebben. Logische exactheid en experimentele toetsing vormen de belangrijkste pijlers van deze methode. Wij bestuderen verschillende niveaus van de zintuiglijk waarneembare wereld, en met de wiskundige systemen die wij ontdekken beschrijven wij de wetmatigheden van wat wij observeren.

Maar als we door de materialistische bril van de bètawetenschappen naar onszelf kijken, dan gebeurt er iets vreemds. Er wringt iets. Dat de wereld om ons heen aan wetmatigheden voldoet is prettig voor ons, want daardoor kunnen we haar beter begrijpen en invloed op haar uitoefenen. Maar het is lastig voor ons om te accepteren dat wij ook zelf geheel aan deze wetmatigheden onderhevig zijn. Dat alles wat wij doen dus al vast ligt. Wij ervaren toch zeker dat wij ons van onszelf bewust zijn en dat wij het zélf zijn die bepalen wat wij doen? Dit maakt ons mensen toch juist bijzonder? Maar in de bètawetenschappelijke benadering van de wereld is er geen enkel aanknopingspunt te vinden voor deze bijzonderheid: Mensen zijn niets anders dan robots, dus die ervaring van bewustzijn is slechts een illusie die geen enkele invloed kan hebben op de gebeurtenissen in de werkelijkheid. Mensen zijn ook niets anders dan dieren, dus handelen uit goedheid of liefde is niets anders dan het in stand houden van onze soort.

Moeten wij onszelf een minder arrogante houding aanmeten en ons gelijkstellen aan dieren en robots? Of bestaat er een niet-materialistisch denken waarmee wij op wetenschappelijke wijze meer inzicht kunnen krijgen in dat bijzondere deel van de werkelijkheid: in onszelf? Zijn wij de enigen die kunnen denken? Zijn wij vrij? Bestaat onbaatzuchtig handelen, of zijn we stiekem toch egoisten?