Categorieën
Natuurkunde Overige Politiek & Maatschappij Universiteit Wetenschap

Adam or Ape?

A Bahá’í, a protestant and a catholic on religion and science. In October the BètaBreak is hosting an edition discussing how and if, science and religion can coexist. The relationship between science and religion is debated continuously in theology and philosophy, however in the natural sciences, this subject is not often touched upon. Are science […]

Categorieën
Aankomende Edities Duurzaamheid English language edition Natuurkunde Scheikunde Wetenschap

The Future of our Plastic

Plastics are everywhere, we can’t imagine a life without it anymore. Although plastics can be very convenient, they are causing huge problems for our ecosystem and maybe even our health. The management of our plastic waste seems an impossible task. According to a rapport released by the CPB in 2017, the separation of plastic waste […]

Categorieën
Biologie Duurzaamheid English language edition Natuurkunde Scheikunde Wetenschap

Nuclear Energy: Dirty, Dangerous & Deadly or Safe, Clean & Green?

Nuclear energy has always been a particularly controversial subject. Some believe it is the holy grail of sustainable energy, with low emission and high efficiency, while others argue that the possible dangers of nuclear disaster can and should not be overlooked. What is the current status in nuclear energy policies? What should and shouldn’t we […]

Categorieën
English language edition Natuurkunde

Robbert Dijkgraaf & String Theory

Op dinsdag 28 November komt professor Robbert Dijkgraaf voor de BètaBreak weer even terug naar de UvA om ons alles te vertellen over Snaartheorie.
Deze theorie omschrijft hij zelf als: ‘de belangrijkste kandidaat voor een beschrijving van alle deeltjes en alle krachten in de natuur, inclusief de allerkleinste en allergrootste structuren in het heelal.’

click on the title for more information, this event will be in English

Categorieën
Duurzaamheid Economie Natuurkunde

De BètaBreak onder Stroom

De productie van groene energie stijgt gestaag. Zonne- en windenergie zijn superschone manieren om elektriciteit op te wekken, maar de stroomproductie is niet altijd even voorspelbaar. Om toch iedereen van energie te voorzien zijn slimme oplossingen nodig. Waar blijft al die zonne-energie op een mooie zomerdag en hoe zet je een kopje koffie op een windstille avond? Dit en meer op woensdag 17 mei bij de BètaBreak!

Klik op de titel voor meer informatie.

Categorieën
Natuurkunde

Wat komt er nu nog uit de deeltjesversneller?

In april van dit jaar is, na een flinke renovatie, de Large Hadron Collider weer aangezet. De vorige keer dat deze deeltjesversneller draaide leverde ons dat het sluitstuk van het standaardmodel op: het langverwachte Higgsboson. Nu is de zoektocht met veel meer vragen omgeven.

Wat verwachten natuurkundigen dat het grootste apparaat ter wereld ons over de wereld van het allerkleinste gaat vertellen? Waar zijn we eigenlijk naar op zoek? Met onder meer hoogleraar Stan Bentvelsen, directeur van het onderzoeksinstituut voor subatomaire fysica Nikhef, duikt de BètaBreak in dit bad vol bosonen en quarks om meer te weten te komen de huidige onderzoeksprojecten bij CERN, de plannen voor nog grotere versnellers en de nieuwste fysica, van donkere materie tot supersymmetrie.

Categorieën
Natuurkunde Wetenschap Wiskunde

De Theorie en de Praktijk

De BètaBreak van woensdag 19 november gaat over abstract onderzoek. Op de bovenste etages van het Science Park krioelt het van de wiskundigen en theoretisch natuurkundigen: hoe vinden zij hun inspiratie? Laten ze zich leiden door de toepassing, of door de schoonheid van hun formules? En is er wel altijd een maatschappelijk doel gediend? Jan Wiegerinck, directeur van het Korteweg-De Vries Insituut voor wiskunde weet hier meer van.

Soms lijken in de natuurkunde de “theoreten” lijnrecht tegenover de “experimentatoren” te staan: de ene groep draait aan de knoppen van de grote machines, maar zou er eigenlijk niets van snappen, de andere groep zit ergens op een zolderkamertje formules op te schrijven, maar is elk contact met de realiteit verloren. Wim van Saarloos, directeur van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), heeft een beetje van beide onder zich. Wat denkt hij van deze dichotomie: liggen theorie en praktijk echt zo ver uit elkaar?

Shanna Haaker, pas gepromoveerd op het Quantum Hall effect, is de oprichtster van de Amsterdamse Nerd Nite. Lukt het daar om ingewikkelde theorieën aan het grote publiek
uit te leggen? We gaan het horen!

Categorieën
Natuurkunde Overige

Het Weer

Woensdag 15 oktober om 12 uur gaat de BètaBreak over een erg alledaags verschijnsel: we gaan het hebben over het weer. Dagelijks kijken wij naar de weersverwachting op televisie, in de krant of op het internet. Achter deze ogenschijnlijk simpele voorspellingen zit een wereld vol beta-wetenschappers.

Dit begon al met natuurfilosoof Galileo die de eerste thermometer bouwde. De wiskundige Laplace dacht dat als we maar genoeg rekenkracht zouden hebben, we het weer oneindig vooruit zouden kunnen voorspellen. Helaas kwam aan dit idee een einde toen wiskundige Lorenz liet zien dat de atmosfeer chaotisch is.

Maar hoe zit het met de wetenschappers tegenwoordig? Hebben zij zich neergelegd bij de beperktheid van de weersvoorspelling? Of blijven zij de grenzen verplaatsen? En hoe komt de tegenwoordige weersvoorspelling eigenlijk tot stand? Wat is de wetenschap achter weermodellen? En hoe komt het dat elke bron net een andere weersvoorspelling geeft?

Categorieën
Natuurkunde Wetenschap

Neutrino’s en de Media

Naar aanleiding van het gevonden neutrino dat sneller zou gaan dan het licht en de mediahype die hierop volgde, is er gesproken worden over hoe wetenschappers én de media met grote ontdekkingen om zouden moeten gaan. Uiteraard was er ook aandacht voor de ontdekking zelf: wat is er nou precies ontdekt, en wat betekent het voor ons?