Categorieën
Natuurkunde Overige Politiek & Maatschappij Universiteit Wetenschap

Adam or Ape?

A Bahá’í, a protestant and a catholic on religion and science. In October the BètaBreak is hosting an edition discussing how and if, science and religion can coexist. The relationship between science and religion is debated continuously in theology and philosophy, however in the natural sciences, this subject is not often touched upon. Are science […]

Categorieën
Overige Politiek & Maatschappij Psychobiologie Universiteit

High on Study Drugs

  The use of “study drugs” is one the rise, with about a quarter of students having used stimulants as Ritalin to stay focussed. Why is this becoming so common? Should we be worried, and are there any good alternatives? These questions will be discussed with the audience, faculty members and a supplement company to […]

Categorieën
Duurzaamheid Overige Scheikunde

Onderweg naar morgen

Het vervoer van de toekomst
Onszelf vervoeren is een essentieel onderdeel van de moderne samenleving. Sinds de uitvinding van het wiel is de wijze van transport constant verder ontwikkeld; van het paard en wagen naar de auto’s van nu. Ook verandert de infrastructuur mee met het vervoersmiddel. Vandaag de dag wordt er meer dan ooit naar de toekomst van ons transport gekeken.

Tesla heeft de volledig elektrische auto al aan de man gebracht, die daarbij op verschillende punten gesupercharged kan worden. Evenals Apple en Google, werkt dit vernieuwende bedrijf aan zelfrijdende, autonome auto’s. Als men de visie van deze bedrijven volgt rijden we binnenkort allemaal in elektrische auto over de aardbol, zonder het gaspedaal ooit te hoeven indrukken.

Is deze visie slechts een futuristisch ideaal, of is dit daadwerkelijk realiseerbaar? Wat moet er nog gebeuren op het gebied van de technologie achter de opslag van elektriciteit? Kunnen wij ons leven wel in de handen plaatsen van de autonome blikken?
De BètaBreak werpt een toekomstblik op de weg,

Categorieën
Natuurkunde Overige

Het Weer

Woensdag 15 oktober om 12 uur gaat de BètaBreak over een erg alledaags verschijnsel: we gaan het hebben over het weer. Dagelijks kijken wij naar de weersverwachting op televisie, in de krant of op het internet. Achter deze ogenschijnlijk simpele voorspellingen zit een wereld vol beta-wetenschappers.

Dit begon al met natuurfilosoof Galileo die de eerste thermometer bouwde. De wiskundige Laplace dacht dat als we maar genoeg rekenkracht zouden hebben, we het weer oneindig vooruit zouden kunnen voorspellen. Helaas kwam aan dit idee een einde toen wiskundige Lorenz liet zien dat de atmosfeer chaotisch is.

Maar hoe zit het met de wetenschappers tegenwoordig? Hebben zij zich neergelegd bij de beperktheid van de weersvoorspelling? Of blijven zij de grenzen verplaatsen? En hoe komt de tegenwoordige weersvoorspelling eigenlijk tot stand? Wat is de wetenschap achter weermodellen? En hoe komt het dat elke bron net een andere weersvoorspelling geeft?

Categorieën
Geneeskunde Overige

Doping in de Sport

Afgelopen tijd is de (sport)wereld in de ban van het dopinggebruik onder de sporters. Maar wat is er allemaal bekend over EPO en andere doping? Helpt het eigenlijk wel en in hoeverre? En als iedereen het toch gebruikt, kunnen wij het dan niet beter legaliseren? Wat kan de rol van de wetenschap hierin zijn?

Categorieën
Overige

Sport en Wetenschap

Met het oog op de Olymische Spelen van Londen deze zomer, was het thema van de mei-BetaBreak “Wetenschap en Sport”. Waar het vroeger nog vooral om de eer ging, is topsport tegenwoordig een miljoenenbuisiness waarin de meest geavanceerde techniek gebruikt wordt om de prestaties naar een alsmaar hoger niveau te tillen. En terwijl de topatleten grenzen blijven verleggen, worden ook steeds meer recreatieve sporters door een in toenemende mate op uiterlijk gerichte maatschappij gepushed om het ideaal van “fit en strak” na te streven. Maar tegelijkertijd is obesitas een groot volksgezondheidsprobleem. Uiteraard dat een beetje lichaamsbeweging wat dit aangaat geen kwaad zou kunnen, maar is sporten altijd wel zo gezond? Is sport ook op andere dan onze louter fysieke vermogens van invloed? Hoe gaat die door wetenschap ondersteunde optimalisatiedrang in de topsport precies in zijn werk? Hoe verandert dit de sport, en wat vinden we hiervan?

Categorieën
Duurzaamheid Overige Politiek & Maatschappij

Onze toekomstige energievoorziening

Een verse BetaBreak over de toekomst van onze energievoorziening. Gaan wij steeds meer zelf onze eigen, duurzame energie opwekken, met zonnepanelen en windmolens? Welke technische systemen zijn hierbij van belang? En welke rol is er dan in de toekomst nog weggelegd voor de energiebedrijven?