Categorieën
Natuurkunde Overige Politiek & Maatschappij Universiteit Wetenschap

Adam or Ape?

A Bahá’í, a protestant and a catholic on religion and science. In October the BètaBreak is hosting an edition discussing how and if, science and religion can coexist. The relationship between science and religion is debated continuously in theology and philosophy, however in the natural sciences, this subject is not often touched upon. Are science […]

Categorieën
Overige Politiek & Maatschappij Psychobiologie Universiteit

High on Study Drugs

  The use of “study drugs” is one the rise, with about a quarter of students having used stimulants as Ritalin to stay focussed. Why is this becoming so common? Should we be worried, and are there any good alternatives? These questions will be discussed with the audience, faculty members and a supplement company to […]

Categorieën
English language edition Politiek & Maatschappij Psychobiologie Scheikunde

Psychedelics

<<<English follows Dutch>>> Psychedelica als therapievorm voor verschillende ziektes en aandoeningen klinkt misschien absurd, maar blijkt wellicht een realiteit. Na een lange stop in psychedelisch onderzoek worden er tegenwoordig talloze onderzoeken gepubliceerd over de effecten en mogelijke toepassing van psychedelica. Zoals bijvoorbeeld het potentieel kunnen behandelen van alcoholverslaving, depressies en dwangstoornissen met een psychedelische therapie. […]

Categorieën
Politiek & Maatschappij

De Sleepwet

Op 21 maart vindt het referendum plaats omtrent de controversiële Sleepwet. Tijdens dit referendum, geïnitieerd door een groep bezorgde studenten van ons eigen Science Park, zal de Nederlandse bevolking een afweging moeten maken tussen privacy en veiligheid. Maar Is deze wet wel nodig? Wordt onze privacy wel zo erg aangtast? En wat veranderd er na invoering van deze wet? Wij gaan hier in debat over met:
Pieter Bindt
Lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en oud directeur van de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst)

Sven Brinkhoff
Universitair docent straf(proces)recht aan de Radboud Universiteit

Joran van Apeldoorn
PhD student aan de UvA en initiatiefnemer van het referendum

klik op de titel voor meer informatie!

Categorieën
Duurzaamheid English language edition Politiek & Maatschappij speciale editie

Kevin Anderson on Carbon Budgetting | special edition

  Coming 6th of November there will be a special edition of the BètaBreak! This will be at 12:00 in F.102 at Science Park Prof Anderson of the Tyndall Centre for Climate Change Research is a renomated climate change researcher whose focus lays on carbon budgetting. He will tell us what the Paris Agreement means […]

Categorieën
Geneeskunde Politiek & Maatschappij Psychobiologie

Pillen of Praten?

In april gaan we het hebben over depressie en de werking van antidepressiva. Veel mensen kennen vast wel iemand in zijn of haar omgeving die in aanraking is gekomen met een depressie en daar misschien zelfs medicatie voor gebruikt. De pillen staan al jaren ter discussie toch slikken zo’n 1.1 miljoen mensen in Nederland pillen voor psychische aandoeningen als angststoornissen en depressie. Echter gaat dit niet altijd gepaard zonder bijwerkingen. Hoe kan deze groep gebruikers toch blijven groeien in Nederland? Wat is depressie eigenlijk en wanneer is dit zo erg dat anti-depressiva moeten worden voorgeschreven ? Alles over depressie en anti-depressiva op 26 april om 12:00 in de centrale hal op het Scienepark!
klik op de titel voor meer informatie!

Categorieën
Politiek & Maatschappij

Verkiezingsdebat 2017

Binnenkort kunnen we weer kiezen wie Nederland de komende vier jaar gaan vertegenwoordigen. Maar wat vinden al die partijen nou van wat wij Bèta-ers belangrijk vinden? Woensdag 8 maart ondervraagt de BètaBreak de kandidaten over onderwerpen als klimaat, hoger onderwijs en de staat van de democratie.
met vertegenwoordigers van: D66, GroenLinks, PvdA, PvdD, SP en de VVD!

Categorieën
Aardwetenschappen Biologie Duurzaamheid Politiek & Maatschappij Scheikunde

De Duivel in de Kraan

Nederlands kraanwater is schoner dan bronwater. Toch gaat dat niet helemaal vanzelf. Achter de schermen bekvechten ecotoxicologen, chemieconcerns en waterbedrijven over normen, wetten en regelgeving terwijl Den Haag druk bezig is niet-water gerelateerde zaken. Op woensdag 15 februari 2017 gaan wij een panel van vier aan de tand voelen over de stand van zaken. Hoe veilig is ons water eigenlijk en wat kunnen we verwachten in de toekomst? Gaat de toenemende vergrijzing van ons drinkwater een medicijnencocktail maken? Gaan microplastics een probleem opleveren? Zal de duivel weer in de kraan terugkeren? Dat én meer op woensdag 15 februari tussen 12-13 in de centrale hal van het Science Park. Met Rosa Sjerps, John Steegh, Dick Vethaak en Gerard Stroomberg.

klik op de titel voor meer informatie!

Categorieën
Informatica Politiek & Maatschappij

Big Data en Privacy

Big Data wordt vaker dan eens beschreven als het digitale goud of de olie van de 21ste eeuw. Uitspraken die geenszins
bescheiden te noemen zijn. In onze huidige informatiemaatschappij betekent het bezitten van data het bezitten van macht en wordt de strijd om en invloed van Big Data steeds groter en groter. Maar wat zijn nou eigenlijk de mogelijkheden van Big Data? En welke mogelijke gevaren voor onze privacy brengt Big Data met zich mee? Tijdens de BètaBreak op woensdag 9 november van 12:00 tot 13:00 gaan wij in gesprek met technisch filosofe Marjolein Lanzing, Prof. Dr. Max Welling, expert op het gebied van machine learning en de technische mogelijkheden van big Data en Data Science en Prof. Dr. Marcel Worring hoogleraar Data Science for Business Analytics en onderzoeker naar de ontsluiting van grootschalige multimediadatabronnen.

Categorieën
Economie Informatica Kunstmatige Intelligentie Politiek & Maatschappij

Deel & Heers – macht vanaf het internet

Soms lijkt het alsof op het internet een goed idee je al miljonair kan maken. Maar wat komt daar eigenlijk bij kijken? In elk geval doen talloze bedrijven als Uber, AirBnB of Bol.com hun uiterste best een onvervangbare rol in ons dagelijks leven te krijgen, en een monopolie te krijgen. Wat is de invloed daarvan op de economie en de democratie? In het verhaal van de ‘deeleconomie’, waarin we via het web kunnen verdienen aan alles wat we hebben, van onze auto tot onze slaapkamer, klinkt het alsof het internet gelijkheid binnen handbereik brengt. Maar is er niet toch een nieuwe upper class aan het ontstaan van programmeurs en durfkapitalisten die snel genoeg de markt weten te domineren? En kan een gemeente als Amsterdam een bedrijf als AirBnB wel beteugelen, als zou blijken dat het huur- en huizenprijzen opdrijft?

Op woensdag 18 mei van 12:00 tot 13:00 organiseren we een editie rondom deze invloed van ‘Silicon Valley’ op ons dagelijks leven, vooral die van disruptive start ups. De centrale vraag: Moeten we deze technologie omarmen of proberen tegen te houden?

Categorieën
Politiek & Maatschappij Wetenschap

China en de wetenschap

Woensdag 13 april bespreekt de BètaBreak Chinese wetenschap en vragen we ons af: verschuift het zwaartepunt van de wetenschap onherroepelijk naar het Oosten? Van oudsher was China het land van de wetenschap en ontdekkingen. Uitvindingen van boekdrukkunst en buskruit tot kompas en grondboor vinden hun oorsprong in China, maar door Mao Zedongs Culturele Revolutie liep het land een grote achterstand op. De afgelopen decennia is China echter begonnen aan een inhaalslag. Sinds 2014 staat China op de derde plek wat betreft de ‘productie’ van wetenschappelijke artikelen (na de VS en de EU). Wat betekent deze opkomst van China voor de positie van de EU en Nederland in de wetenschappelijke wereld? Verschuift het zwaartepunt richting het Oosten? En hoe gaat dat eigenlijk, samenwerken met Chinese onderzoekers?

Categorieën
Kunstmatige Intelligentie Politiek & Maatschappij

Achter het Algoritme – wat het internet voor jou verbergt

Je zoekresultaten bij Google, je wall op Facebook, de foto’s die je te zien krijgt op Tinder, achter steeds meer dagelijkse kost gaat een algoritme schuil dat informatie voor jou personaliseert. Deze maand bekijkt de BètaBreak deze verborgen kant van het internet: is het vooral gemakkelijk dat je browser al weet wat je wilt zien en lezen, of moeten we vrezen in een eigen ‘Filter Bubble’ terecht te komen? Hoe werkt zo’n persoonlijk algoritme en welke gegevens gebruikt het?