Categorieën
Overige Politiek & Maatschappij Psychobiologie Universiteit

High on Study Drugs

  The use of “study drugs” is one the rise, with about a quarter of students having used stimulants as Ritalin to stay focussed. Why is this becoming so common? Should we be worried, and are there any good alternatives? These questions will be discussed with the audience, faculty members and a supplement company to […]

Categorieën
Cultuur English language edition Psychobiologie

BetaBeats: Does music improve your focus?

In the January edition of the BètaBreak we will discuss the effect that music has on our brain and, specifically, if there is such a thing as ‘study music’. These days, we see more and more headings in the media making statements such as ‘students perform better when they listen to the right type of […]

Categorieën
English language edition Politiek & Maatschappij Psychobiologie Scheikunde

Psychedelics

<<<English follows Dutch>>> Psychedelica als therapievorm voor verschillende ziektes en aandoeningen klinkt misschien absurd, maar blijkt wellicht een realiteit. Na een lange stop in psychedelisch onderzoek worden er tegenwoordig talloze onderzoeken gepubliceerd over de effecten en mogelijke toepassing van psychedelica. Zoals bijvoorbeeld het potentieel kunnen behandelen van alcoholverslaving, depressies en dwangstoornissen met een psychedelische therapie. […]

Categorieën
Geneeskunde Politiek & Maatschappij Psychobiologie

Pillen of Praten?

In april gaan we het hebben over depressie en de werking van antidepressiva. Veel mensen kennen vast wel iemand in zijn of haar omgeving die in aanraking is gekomen met een depressie en daar misschien zelfs medicatie voor gebruikt. De pillen staan al jaren ter discussie toch slikken zo’n 1.1 miljoen mensen in Nederland pillen voor psychische aandoeningen als angststoornissen en depressie. Echter gaat dit niet altijd gepaard zonder bijwerkingen. Hoe kan deze groep gebruikers toch blijven groeien in Nederland? Wat is depressie eigenlijk en wanneer is dit zo erg dat anti-depressiva moeten worden voorgeschreven ? Alles over depressie en anti-depressiva op 26 april om 12:00 in de centrale hal op het Scienepark!
klik op de titel voor meer informatie!

Categorieën
Psychobiologie

Vrije Wil en Bewustzijn

Victor Lamme, Pim Haselager en Simon van Gaal over bewustzijn, vrije wil, beïnvloeding en de bètawetenschap. Wees erbij, of je wil of niet!

Wat is dat eigenlijk? Zijn wij de baas over onze gedachten of gaan gedachten soms met ons op de vrije loop? En zo ja, zijn wij ons daar dan bewust van? Op 18 januari 12:00u tot 13:00u nemen wij jullie mee voor een interessante reis door het brein. Vragen die wij ons gaan stellen zijn: Hebben wij een vrije wil en hoe werkt het bewustzijn? En is er een locatie in het brein waar dit allemaal ‘zit’? Maar het belangrijkste; hoe wordt dit onderzocht? Begin jaren 80 toonde Libet met een experiment aan dat ongeveer een halve seconde vòòrdat een besluit genomen wordt dit al in de hersenen (de secundaire motorcortex) meetbaar is; dit wordt ‘the readinesspotential’ ofwel bereidheidspotentiaal genoemd. Toch is er veel discussie over wat de resultaten van dit experiment betekenen…

Categorieën
Cultuur Kunstmatige Intelligentie Psychobiologie

De Oorsprong van Taal

Op 16 maart om 12:00 gaat de BètaBreak over één van de meest alledaagse en tegelijk ingewikkelde onderwerpen: taal, ons middel om de wereld om ons heen te begrijpen en om onszelf begrijpelijk te maken. Maar hoeveel begrijpen we eigenlijk over taal zelf? Waarom maakt je computer je in met schaken, maar lukt het nog steeds niet ‘m een normaal gesprek te laten voeren? Hoe zijn we evolutionair aan ons taalvermogen gekomen? Hoe ontstaat het in de hersenen?

Prof. Roelien Bastiaanse is hoogleraar neurolinguistiek aan de RUG en specialist op het gebied van afasie. Onder andere door Awake brain surgery onderzoekt ze de invloed van hersenletsel op je taalgebruik. Zo probeert ze meer inzicht te krijgen in de rol die verschillende hersengebieden spelen bij het ontstaan van taal én tegelijkertijd manieren te vinden om de klachten te verhelpen.
Dr. Jelle Zuidema probeert op allerlei manieren onze taal beter te begrijpen. Eerder onderzocht hij of de taal van zangvogels menselijke trekken heeft, tegenwoordig geeft hij les aan het ILLC in computationele taalkunde. Daar leert hij studenten door middel van statistische methoden neurale structuren te programmeren, om zodoende een “bijdrage leveren aan het begrijpen van de oorsprong en aard van intelligentie en bewustzijn – naast heelal, materie en leven, één van de echt grote vragen in de wetenschap”, zoals hij het zelf eens verwoordde.
Niels Schiller is professor neurolinguistiek aan de Universiteit Leiden.

Categorieën
Psychobiologie

Drugs: genees- en genotsmiddel

In de geestverruimende mei-editie van de BètaBreak hebben we het over de mogelijkheden en problemen van drugs als medicijn.
Meestal als het over drugs en gezondheid gaat, hebben we het over de risico’s: kans op verslaving, een bad trip, of uitdroging. Maar wie slimmer doseert dan in de coffeeshop en op technofestivals gebruikelijk is, kan een pilletje en een joint misschien ook op een gezonde manier laten werken. Medicinale wiet verlicht chronische pijn, bestandsdelen van XTC zouden kunnen helpen bij traumaverwerking.
Wat zegt de neurobiologie hierover? Kan het onderzoek vrij plaatsvinden, of zijn er toch nog stigma’s en vooroordelen rond deze verboden middelen?

Categorieën
Geneeskunde Psychobiologie

De Menselijke Paringsdans

Van 50 tinten grijs tot Love Actually: vier dagen na Valentijnsdag komen de hersenwetenschap en psychologie samen bij een BètaBreak over seks. We laten de woeste oerinstincten en knuffelhormonen worstelen met de correcte romantiek en rolpatronen. Waar ligt de bron van onze relatie tot seks? Diep in ons brein, of wordt zij bepaald door onze culturele geschiedenis?

Praat en luister mee in de komende BetaBreak. Genderbenders, a-seksuelen, nymphomanen, iedereen is uitgenodigd en kan de sprekers, waaronder hersenonderzoeker Dick Swaab, vragen stellen.

Categorieën
English language edition Geneeskunde Psychobiologie

Neurobiology & Psychiatry – Lost in Translation?

Op woensdag 19 maart staat de BètaBreak in het thema van de psychiatrie en de neurowetenschappen. Al eeuwenlang worden mensen die abnormaal gedrag vertonen gelabeld als ‘gek’ en soms zelfs geïsoleerd van de samenleving. Sinds de komst van de DSM, het handboek voor psychiaters, in de jaren ’50 is er meer regulering van de diagnoses, die daarvóór voornamelijk afhankelijk waren van de specifieke psychiater. Ondertussen is er de laatste decennia enorm veel nieuwe kennis vergaard over wat gezonde en afwijkende hersenen kenmerkt. In deze BètaBreak gaat op zoek naar raakvlakken, tegenstellingen en overeenkomsten tussen de psychiatrie en de neurowetenschap.

In de discussie zullen vragen aan bod komen als: Bouwt de psychiatrie op (neuro)wetenschappelijke kennis zoals die op het Science Park vergaard wordt? Hoe heilig is de DSM? Waar ligt de grens tussen ‘normaal’ en ‘abnormaal’ gedrag? En op welke manier kan de neurowetenschap bijdragen aan een objectivering hiervan?

Categorieën
Psychobiologie

Hacking the Brain

Woensdag 22 mei duiken we de hersenpan in. Tentamens, scripties en verslagen… dezer dagen wordt er keihard gewerkt op het Science Park. Zouden jouw hersenen ook wel een oppepper kunnen gebruiken? Vele studenten en professoren zijn stiekem aan de pillen, maar er zijn allerlei geavanceerdere technieken, met serieuze klinische werking.

Categorieën
Psychobiologie

Het onvolgroeide brein

De BètaBreak van 15 februari gaat over het onvolgroeide brein. In het bijzonder het brein van adolescenten. De vragen die we zullen behandelen zijn onder andere wat het verschil in gedrag is tussen adolescenten en volwassen en wordt het verschil verklaard door het onvolgroeide brein? En wat moeten we met deze informatie doen?