Categorieën
Natuurkunde Overige Politiek & Maatschappij Universiteit Wetenschap

Adam or Ape?

A Bahá’í, a protestant and a catholic on religion and science. In October the BètaBreak is hosting an edition discussing how and if, science and religion can coexist. The relationship between science and religion is debated continuously in theology and philosophy, however in the natural sciences, this subject is not often touched upon. Are science […]

Categorieën
Overige Politiek & Maatschappij Psychobiologie Universiteit

High on Study Drugs

  The use of “study drugs” is one the rise, with about a quarter of students having used stimulants as Ritalin to stay focussed. Why is this becoming so common? Should we be worried, and are there any good alternatives? These questions will be discussed with the audience, faculty members and a supplement company to […]

Categorieën
Duurzaamheid English language edition Universiteit

Hoe Duurzaam is de UvA? | How Sustainable is the UvA?

Net zoals vorig jaar verlaten wij onze normale woensdag om op de dag van de duurzaamheid onze eigen UvA onder de loep te nemen.
De groene revolutie is in volle gang in Nederland en ook de UvA zal de komende jaren een duurzame organisatie moeten worden. Op dinsdag 10 oktober vragen we ons af hoe goed de UvA al bezig is op dit gebied en wat er zoal beter kan. Dit doen we samen met Harold Swartjes, directeur van Facility Services van de UvA. Hij is betrokken bij de uitvoering van het duurzaamheidsbeleid van de universiteit.
Daarnaast komt Luc de Vries, voorzitter van Morgen – een nationaal netwerk van studenten die zich inzetten voor duurzaamheid- vertellen over hoe het er op andere universiteiten aan toe gaat. Kom ook en praat en denk mee over het duurzaamheidsbeleid van de UvA!
Click on the title for more information – Also in English!

Categorieën
Biologie Duurzaamheid Universiteit

Anna’s Tuin & Ruigte

Romantisch moestuintje of innovatieve landbouw?
Ergens tussen sloten, brandnetels en distels opent Anna’s Tuin & Ruigte binnenkort haar hekken. Een plaats voor biodiversiteit tussen de academische gebouwen. Een plek om te experimenteren met alternatieve voedselvoorziening. Voedselvoorziening die socialer, beter en verantwoorder is. Is Anna’s tuin een model voor de stad van de toekomst? Een zelfvoorzienende stad, onafhankelijk van haar achterland of stopt Anna’s invloed bij de grenzen van het Science Park? Er is een roep om duurzame voedselvoorziening, maar wat dat precies inhoudt, stellen we centraal op de dag van de duurzaamheid. Te gast zijn initiatiefnemer Jeroen Schütt, ecomodernist Hidde Boersma en conservatiebioloog Gerard Oostermeijer.

Categorieën
Economie Universiteit Wetenschap

Innoveren kun je leren

Het Science Park als innovatiehub.
Sinds 17 mei staan ze her en der verspreid over het Science Park: de Connectables, veelkleurige picknicktafels die als puzzelstukjes in elkaar passen. De tafel staat symbool voor de kracht van samenwerking op het Science Park en past binnen het nieuwe motto: connecting boundless minds. Met 10.000 wetenschappers, studenten en ondernemers moet het Science Park een broeinest voor innovatie zijn – als we ze maar bij elkaar weten te krijgen.

Maar zit er wel iemand aan die Connectables? Stimuleert het Science Park inderdaad innovatie als geen andere plek in Amsterdam? Wat zijn de succesverhalen, wat kan er nog beter? Hierover spreken we op 21 september met wetenschappers, beleidsmakers en ondernemers voor de allereerste BètaBreak van het nieuwe jaar.

Categorieën
Universiteit Wetenschap

De universiteit: wat nu?

Plots was er (weer) een revolutie gaande op de UvA, compleet met bestormingen, bezettingen en bijbehorende rollende koppen. De BètaBreak bekijkt op 10 juni de gevolgen van dit revolutiejaar en stelt zich de vraag: wat is de toekomst van de universiteit? Bij de editie zijn Karen Maex, Huub Dijstelbloem, Wiel Veugelers en Joris Buis te gast.

In deze laatste BètaBreak van het jaar richten we ons op universitair onderwijs. Zeker op onze bètafaculteit is dat sterk verbonden met het wetenschappelijk onderzoek. Tot vreugde van het platform Bèta Techniek stijgen de studentenaantallen op de FNWI, maar wij vragen ons af: hoeveel Future Planet Studies-afgestudeerden heeft onze planeet nodig? Hoeveel natuurkundigen vinden een relevante baan? Is het wel zinvol zoveel mensen op te leiden voor een carrière in de wetenschap?

Kortom: waartoe dient ons onderwijs nu eigenlijk? De wetenschap, persoonlijke ontwikkeling, voorbereiding op nuttige functies in de maatschappij? Wil de Bèta wel Bildung? En wat is dat eigenlijk?

Categorieën
Universiteit Wetenschap

Hoe Wetenschap Werkt

Woensdag 29 januari is er een belangrijke editie van de BètaBreak, over Hoe Wetenschap Werkt. Enerzijds is dat een vraag waar veel jonge studenten misschien wel nauwelijks een realistisch antwoord op hebben. Anderzijds vragen steeds meer wetenschappers zich recentelijk af of er geen zaken structureel mis zijn in het functioneren van de wetenschap.

Zo is er het initiatief Science in Transistion, dat dit najaar een lijvig manifest uiteenzette dat het mooie beeld dat het grote publiek van wetenschap heeft, niet strookt met de rommelige werkelijkheid. Bovendien zijn geldstromen, publicatiedruk en studentenaantallen zodanig veranderd, dat belangenverstrengeling en slechte publicaties een logisch gevolg lijken van het systeem. Initiatiefnemer Frank Miedema, tevens decaan en bestuurder van het UMC Utrecht, komt hierover vertellen. Ook Rob Hagendijk, Rosanne Hertzberger en Karen Maex zijn te gast.

Categorieën
Universiteit

UvA en VU: samen sterk?

Op woensdag 25 september vanaf 12 uur zal er een speciale editie van de BetaBreak plaatsvinden. Geen wetenschappelijke discussie dit keer, maar wel een onderwerp dat van belang is voor iedereen op het Science Park: The Amsterdam Faculty of Science, de fusie van de bètafaculteiten van UvA en VU. Een groots plan met vele mogelijkheden voor onderwijs en onderzoek. Maar is groter wel altijd beter? En wat zal er gebeuren met de unieke Science-Park-sfeer? Wat is de invloed van zo’n grote afstand tussen de verschillende onderzoeksinstituten?