Categorieën
Natuurkunde Overige Politiek & Maatschappij Universiteit Wetenschap

Adam or Ape?

A Bahá’í, a protestant and a catholic on religion and science. In October the BètaBreak is hosting an edition discussing how and if, science and religion can coexist. The relationship between science and religion is debated continuously in theology and philosophy, however in the natural sciences, this subject is not often touched upon. Are science […]

Categorieën
Aankomende Edities Duurzaamheid English language edition Natuurkunde Scheikunde Wetenschap

The Future of our Plastic

Plastics are everywhere, we can’t imagine a life without it anymore. Although plastics can be very convenient, they are causing huge problems for our ecosystem and maybe even our health. The management of our plastic waste seems an impossible task. According to a rapport released by the CPB in 2017, the separation of plastic waste […]

Categorieën
Biologie Duurzaamheid English language edition Natuurkunde Scheikunde Wetenschap

Nuclear Energy: Dirty, Dangerous & Deadly or Safe, Clean & Green?

Nuclear energy has always been a particularly controversial subject. Some believe it is the holy grail of sustainable energy, with low emission and high efficiency, while others argue that the possible dangers of nuclear disaster can and should not be overlooked. What is the current status in nuclear energy policies? What should and shouldn’t we […]

Categorieën
Biologie Wetenschap

Ontwerpen van Leven

hoe wij onze eigen schepper worden

This session will be held in Dutch.CRISPR/CAS9 februari 2018

Deze maand gaan we het hebben over één van de nieuwste genetische modificatie technologieën. CRISPR-Cas9 lijkt goedkoper, sneller en nauwkeuriger te zijn dan eerdere tools die gebruikt werden om het DNA van organismen aan te passen. Veel spreken zelfs over een revolutie in de gentechnologie.
Maar wat is CRISPR-Cas eigenlijk? Wat is er momenteel daadwerkelijk mogelijk? En wat zijn volgens onderzoekers uit dit veld reële vooruitzichten?
klik op de titel voor meer informatie!

Categorieën
Biologie English language edition Geneeskunde Wetenschap

Animals in the Lab

Ever since we wanted to learn about the human body, we have cut open animals, dead and alive, to compare them to ourselves. This tradition of using animals as models for the human body remains till this day. However, in the last 30-40 years restrictions have been imposed to protect the rights of the animals […]

Categorieën
Kunstmatige Intelligentie Wetenschap

Man and Machine │Mens en Machine

De bionische mens, iemand zonder imperfecties die in staat is tot bovenmenselijke vaardigheden, lijkt dichterbij dan ooit. Het vervangen en verbeteren van lichaamsdelen om nóg sterker en beter te worden is dan ook niet verrassend.

Maar wat is er momenteel mogelijk? En wat als mens en machine uiteindelijk één worden… Zal dit alleen maar voordelen hebben, of gaan we dan ook iets verliezen? Ons discussiepanel zal al deze vragen en nog meer bespreken.
Klik op de titel voor meer informatie!

Categorieën
Cultuur Wetenschap

Op de Camping – Over Kunst en Wetenschap

Deze maand staan we buiten! Afgelopen editie was het natuurlijk al eigenlijk te warm om binnen te zitten, dus nu gaan we lekker genieten van het mooie weer op de Urban Campsite. Samen met wetenschappers en kunstenaars gaan we ontdekken wat ze aan elkaar kunnen hebben en hoe ze elkaar beïnvloeden. De camping bevindt zich tussen Science Park 904 en Anna’s Tuin en Ruigte, niet te missen!
Klik op de titel voor meer informatie.

Categorieën
Economie Universiteit Wetenschap

Innoveren kun je leren

Het Science Park als innovatiehub.
Sinds 17 mei staan ze her en der verspreid over het Science Park: de Connectables, veelkleurige picknicktafels die als puzzelstukjes in elkaar passen. De tafel staat symbool voor de kracht van samenwerking op het Science Park en past binnen het nieuwe motto: connecting boundless minds. Met 10.000 wetenschappers, studenten en ondernemers moet het Science Park een broeinest voor innovatie zijn – als we ze maar bij elkaar weten te krijgen.

Maar zit er wel iemand aan die Connectables? Stimuleert het Science Park inderdaad innovatie als geen andere plek in Amsterdam? Wat zijn de succesverhalen, wat kan er nog beter? Hierover spreken we op 21 september met wetenschappers, beleidsmakers en ondernemers voor de allereerste BètaBreak van het nieuwe jaar.

Categorieën
Politiek & Maatschappij Wetenschap

China en de wetenschap

Woensdag 13 april bespreekt de BètaBreak Chinese wetenschap en vragen we ons af: verschuift het zwaartepunt van de wetenschap onherroepelijk naar het Oosten? Van oudsher was China het land van de wetenschap en ontdekkingen. Uitvindingen van boekdrukkunst en buskruit tot kompas en grondboor vinden hun oorsprong in China, maar door Mao Zedongs Culturele Revolutie liep het land een grote achterstand op. De afgelopen decennia is China echter begonnen aan een inhaalslag. Sinds 2014 staat China op de derde plek wat betreft de ‘productie’ van wetenschappelijke artikelen (na de VS en de EU). Wat betekent deze opkomst van China voor de positie van de EU en Nederland in de wetenschappelijke wereld? Verschuift het zwaartepunt richting het Oosten? En hoe gaat dat eigenlijk, samenwerken met Chinese onderzoekers?

Categorieën
Universiteit Wetenschap

De universiteit: wat nu?

Plots was er (weer) een revolutie gaande op de UvA, compleet met bestormingen, bezettingen en bijbehorende rollende koppen. De BètaBreak bekijkt op 10 juni de gevolgen van dit revolutiejaar en stelt zich de vraag: wat is de toekomst van de universiteit? Bij de editie zijn Karen Maex, Huub Dijstelbloem, Wiel Veugelers en Joris Buis te gast.

In deze laatste BètaBreak van het jaar richten we ons op universitair onderwijs. Zeker op onze bètafaculteit is dat sterk verbonden met het wetenschappelijk onderzoek. Tot vreugde van het platform Bèta Techniek stijgen de studentenaantallen op de FNWI, maar wij vragen ons af: hoeveel Future Planet Studies-afgestudeerden heeft onze planeet nodig? Hoeveel natuurkundigen vinden een relevante baan? Is het wel zinvol zoveel mensen op te leiden voor een carrière in de wetenschap?

Kortom: waartoe dient ons onderwijs nu eigenlijk? De wetenschap, persoonlijke ontwikkeling, voorbereiding op nuttige functies in de maatschappij? Wil de Bèta wel Bildung? En wat is dat eigenlijk?

Categorieën
Natuurkunde Wetenschap Wiskunde

De Theorie en de Praktijk

De BètaBreak van woensdag 19 november gaat over abstract onderzoek. Op de bovenste etages van het Science Park krioelt het van de wiskundigen en theoretisch natuurkundigen: hoe vinden zij hun inspiratie? Laten ze zich leiden door de toepassing, of door de schoonheid van hun formules? En is er wel altijd een maatschappelijk doel gediend? Jan Wiegerinck, directeur van het Korteweg-De Vries Insituut voor wiskunde weet hier meer van.

Soms lijken in de natuurkunde de “theoreten” lijnrecht tegenover de “experimentatoren” te staan: de ene groep draait aan de knoppen van de grote machines, maar zou er eigenlijk niets van snappen, de andere groep zit ergens op een zolderkamertje formules op te schrijven, maar is elk contact met de realiteit verloren. Wim van Saarloos, directeur van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), heeft een beetje van beide onder zich. Wat denkt hij van deze dichotomie: liggen theorie en praktijk echt zo ver uit elkaar?

Shanna Haaker, pas gepromoveerd op het Quantum Hall effect, is de oprichtster van de Amsterdamse Nerd Nite. Lukt het daar om ingewikkelde theorieën aan het grote publiek
uit te leggen? We gaan het horen!

Categorieën
Cultuur Wetenschap

De hereniging van alfa en bèta

Woensdag 21 mei staat in de BètaBreak de relatie tussen alfa- en bètawetenschap centraal. Aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) is de gedachte dat alleen bètawetenschap échte wetenschap is, vermoedelijk wijdverspreid. Rens Bod is hoogleraar aan deze faculteit én aan de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGW); als bèta-alfa, leidend in de Digital Humanities, weerspreekt hij dit idee krachtig. Sterker, bèta- en alfawetenschap zouden moeten worden herenigd: ze hebben een gedeeld verleden en ook nu nog belangrijker overeenkomsten dan verschillen. Te beginnen met het bachelor-onderwijs: een veel bredere academische basis van Arts&Sciences zou standaard moeten zijn. Op woensdag 21 mei betrekt hij deze stelling in het debat ‘De Hereniging van Alfa en Bèta’.

Naast hem is ook Frank van Vree, historicus, filosoof, hoogleraar Mediawetenschappen én decaan van de FGW, deelnemer aan het debat. Recentelijk wordt er bezuinigd bij zijn faculteit, maar ook structureel lijken alfa’s minder geld en aandacht te krijgen van bestuur en politiek. Weinigen spreken van een echte crisis in de geesteswetenschappen, maar voor veel alfa’s is duidelijk dat er grote verandering op komst zijn. In steeds meer alfa-vakgebieden doen bèta’s ook hun expertise gelden, van Big Data tot kunstchemie. Hoe zorgen we voor een vruchtbare kruisbestuiving?

Wetenschapsfilosoof Hans Radder, hoogleraar aan de Vrije Universiteit, is de derde gast. Hij heeft een uitgebreide studie gemaakt van de overeenkomsten tussen verschillende wetenschappelijke disciplines en hun relatie tot de maatschappij. In hoeverre delen natuur- en geesteswetenschap elkaars doelstellingen, of zelfs methodes? En hoe verhouden ze zich tot hun publiek?