Categorieën
Wiskunde

L.E.J. Brouwer – wiskundige, logicus, intuïtionist

Deze maand in de BètaBreak behandelen we geen actueel onderwerp, maar eren we een held uit de UvA-geschiedenis: L.E.J. Brouwer, één van de grootste Nederlandse wiskundigen aller tijden. Hij grondvestte de topologie- de wetenschap die zich bezighoudt met donuts en theekopjes, (meer abstract: eigenschappen van ruimte die bewaard blijven bij continue vervorming)-, en had ideeën over de grondslagen van de wiskunde die lijnrecht in gingen tegen die van zijn gevestigde tijdgenoten. En niet alleen op het vlak van de logica was hij tegendraads, ook in zijn dagelijks leven, waarin hij als een hippie avant la lettre leefde in een hut in Blaricum, destijds een kunstenaarsdorp.

Terwijl Russell en Whitehead grote namen ver buiten de logica zijn, is die van onze eigen Brouwer inmiddels wat verstoft geraakt. Tijd om die eens op te poetsen! Over Brouwers leven en de invloed van zijn wiskunde tot op de dag van vandaag.

Categorieën
Cultuur Wiskunde

Breuken, beats en Beethoven

In deze editie gaat de BètaBreak het hebben over de wetenschap van muziek. Dissonanten, resonanten, boventonen, octaven; er zijn vele wiskundige en natuurkundige wetten te vinden in de muziek. Maar waarom vinden we dat eigenlijk mooi? Houden onze hersenen van wiskundige patronen? En hoe zit het met andere culturen, die weer andere toonverhoudingen waarderen?

Tegenwoordig worden er stukken gecomponeerd enkel en alleen door een computer, de zogenaamde computationele muziek. Hoe kunnen we deze wiskundige wetten gebruiken om nieuwe muziek te genereren? En zullen we die ooit echt zo kunnen waarderen als de muziek gecomponeerd door een persoon?

Categorieën
Natuurkunde Wetenschap Wiskunde

De Theorie en de Praktijk

De BètaBreak van woensdag 19 november gaat over abstract onderzoek. Op de bovenste etages van het Science Park krioelt het van de wiskundigen en theoretisch natuurkundigen: hoe vinden zij hun inspiratie? Laten ze zich leiden door de toepassing, of door de schoonheid van hun formules? En is er wel altijd een maatschappelijk doel gediend? Jan Wiegerinck, directeur van het Korteweg-De Vries Insituut voor wiskunde weet hier meer van.

Soms lijken in de natuurkunde de “theoreten” lijnrecht tegenover de “experimentatoren” te staan: de ene groep draait aan de knoppen van de grote machines, maar zou er eigenlijk niets van snappen, de andere groep zit ergens op een zolderkamertje formules op te schrijven, maar is elk contact met de realiteit verloren. Wim van Saarloos, directeur van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), heeft een beetje van beide onder zich. Wat denkt hij van deze dichotomie: liggen theorie en praktijk echt zo ver uit elkaar?

Shanna Haaker, pas gepromoveerd op het Quantum Hall effect, is de oprichtster van de Amsterdamse Nerd Nite. Lukt het daar om ingewikkelde theorieën aan het grote publiek
uit te leggen? We gaan het horen!