Special Editions

Apart from out monthly editions at Amsterdam Science Park, the BètaBreak committee occasionally takes part in special editions and events. These events include examples as the interview with Nobel prize winner Steven Chu, the departure of former dean Karen Meax and the yearly University day. We are always open to extra science-related events, connected to or apart from the UvA. Feel free to contact us with any suggestions!

On this page, you can find announcements for past and upcoming special events.


 

PAC- Symposium 2018

Jaarlijks scheikundesymposium voor studenten. Op het PAC-Symposium van 9 maart heeft de BètaBreak een scheikunde bètaquiz verzorgd voor de aanwezige studenten. De reacties waren zeer positief over de verrassende vragen, obscure weetjes en chemische demonstraties voorbereid door de BètaBreak.

 

Science colloquium by Nobel prize winner Steven Chu

Steven Chu, winner of the 1997 Nobel prize for Physics, a former U.S. Secretary of Energy and currently a professor at Stanford University, will give a unique science colloquium at the UvA’s Faculty of Science. In this public address, he will discuss the way forward to face climate change.

donderdag 22 juni 2016 geeft Steven Chu, Nobelprijswinnaar voor natuurkunde (1997) en voormalig Minister van Energie onder Obama I, een science colloquium over de mogelijkheden en uitdagingen rondom klimaatverandering. Na afloop gaan wij met hem in gesprek à la collegetour. Heb je brandende vragen voor professor Chu, laat het dan weten in de comments!

Meer informatie is te vinden via deze link. Het maximum aantal aanmeldingen is helaas bereikt, maar het hele evenement wordt live gestreamd!

Universiteitsdag 2017 – De zwaartekrachttheorie van Erik Verlinde

De nieuwe zwaartekrachttheorie van Erik Verlinde heeft de potentie een wetenschappelijke revolutie te ontketenen die Einstein jaloers zou hebben gemaakt. Verlinde legt uit hoe het zit en cabaretier Tex de Wit zorgt dat wij het ook snappen.

In november 2016 publiceerde Erik Verlinde zijn baanbrekende zwaartekrachttheorie. Hij beschrijft een heelal waarin zwaartekracht, ruimte en tijd niet langer fundamenteel zijn. Voor hem zijn donkere materie en donkere energie niet langer in nevelen gehuld – ze bestaan eenvoudig niet.

Verlindes theorie gaat uit van volledig nieuwe basisprincipes en geeft een uitbreiding aan het holografisch principe waarvoor Verlindes promotor Gerard ’t Hooft in 1999 de Nobelprijs won. In zijn nieuwe publicatie beschrijft Verlinde hoe de afwijkende bewegingen van sterren in ons eigen Melkwegstelsel en in andere melkwegstelsels naadloos uit zijn berekeningen volgen. Hij laat daarmee zien dat zijn theorie aansluit bij de waarnemingen van astronomen.

In potentie kan Verlinde een aardverschuiving veroorzaken in de huidige natuurkunde. Zijn beschrijving kan namelijk zowel de relativiteitstheorie als de kwantummechanica vervangen. Daarmee zet hij, net als Einstein eerder deed, de theorieën van zijn voorgangers op losse schroeven.

Erik Verlinde legt samen met promovendus Manus Visser uit hoe de theorie in elkaar zit. Zij gaan in gesprek met twee leden van de Bètabreak: Fabio van Dissel (bachelorstudent Natuurkunde) en Evita Verheijden (masterstudent Theoretische Natuurkunde). Cabaretier Tex de Wit, bekend van Zondag met Lubach, zorgt dat wij het ook kunnen volgen. Bij de geringste twijfel grijpt hij in!

Voor meer informatie, zie deze pagina.

Het afscheid van Karen Meax

Een onderdeel  van het afscheid van Karen Meax als decaan van de FNWI wordt door de BetaBreak georganiseerd. We gaan met haar als topvrouw in debat over de positie van vrouwen in de wetenschap.

Universiteitsdag 2016 – Bloed

Universiteitsdag 2015 – de grote BètaQuiz

Op de Universiteitsdag van 2015 brengt BètaBreak een versie van de jaarlijkse BètaQuiz op de eigen faculteit voor het publiek op de Universiteitsdag. Voor meer informatie, zie deze pagina.

Universiteitsdag 2014 – Robosapiens – de robot denkt met u mee

Gaat de ontwikkeling van robots zo snel dat de mens in 2035 niets zelfstandig meer hoeft te doen? En moeten we dat willen? Debat met onder anderen Ben Kröse, Maarten de Rijke en Pieter Adriaans.

De computer verslaat ons met schaken, maar nog niet met voetbal. Toch worden systemen steeds vaardiger – én slimmer. Een bedrijf als Google wil niet alleen informatie doorzoeken, maar investeert ook miljarden in de ontwikkeling van robots die menselijke taken overnemen.

Volgens sommigen hoeven we over pakweg twintig jaar niets meer zelfstandig te doen. Gaat het echt zo snel? En wat is er nu eigenlijk al mogelijk? Besturen robots binnenkort het huishouden en onze auto’s, of ook onze bedrijven en instellingen? Is er dan nog een scherpe scheidslijn tussen computer en mens, en welke rol is er voor de wetenschapper weggelegd?

  • PIETER ADRIAANS Wiskunde en Natuurwetenschappen, promotie 1992, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie
  • BEN KRÖSE bijzonder hoogleraar Ambient Robotics aan het Instituut voor Informatica van de FNWI en lector Digital Life aan de Hogeschool van Amsterdam
    Maarten de Rijke
  • MAARTEN DE RIJKE wijsbegeerte en wiskunde, promotie 1993, hoogleraar Informatieverwerking en internet, directeur van het Intelligent Systems Lab, beide bij IvI, directeur van het Ad Jonge Centrum voor Inlichtingen en Veiligheidsstudies, directeur van het Amsterdam Data Science Research Center

Meer informatie en aanmelden voor de universiteitsdag via deze site.