Categorieën
English language edition Natuurkunde

Robbert Dijkgraaf & String Theory

Op dinsdag 28 November komt professor Robbert Dijkgraaf voor de BètaBreak weer even terug naar de UvA om ons alles te vertellen over Snaartheorie.
Deze theorie omschrijft hij zelf als: ‘de belangrijkste kandidaat voor een beschrijving van alle deeltjes en alle krachten in de natuur, inclusief de allerkleinste en allergrootste structuren in het heelal.’

click on the title for more information, this event will be in English

this will be an English language event, the description in English follows Dutch

DutchRobbert Dijkgraaf String Theory

Op dinsdag 28 November komt professor Robbert Dijkgraaf voor de BètaBreak weer even terug naar de UvA om ons alles te vertellen over Snaartheorie.
Deze theorie omschrijft hij zelf als: ‘de belangrijkste kandidaat voor een beschrijving van alle deeltjes en alle krachten in de natuur, inclusief de allerkleinste en allergrootste structuren in het heelal.’

Robbert Dijkgraaf is in staat de meest abstracte natuurkundige theorieën terug te brengen tot de essentie en kan ze met kinderlijke eenvoud uitleggen aan iedereen die het wil horen. Dat maakt dat Dijkgraaf in de laatste jaren een Nederlands icoon is geworden van de wetenschap. Dinsdag 28 november hebben wij het genoegen hem te verwelkomen op de UvA, waar hij jarenlang als hoogleraar onderzoek heeft verricht naar de ietwat mysterieuze snaartheorie. De theorie die de grootste vragen in de natuurkunde zou kunnen beantwoorden en zo ontastbaar is dat het lijkt alsof we dit nooit zouden kunnen testen in de praktijk. Wat houdt deze theorie nou eigenlijk in? En als hij nooit getest zou kunnen worden, is het dan nog wel wetenschappelijk? Krijg antwoord op dinsdag 28 november om 12:30 in de grote hal van het Science Park!

Gast-bètabreaker en phD student Jaco de Swart zal Robbert Dijkgraaf interviewen en met hem in discussie gaan. Jaco heeft zowel theoretische natuurkunde als filosofie gestudeerd, en is bezig met promotieonderzoek aan de wetenschapshistorie en -filosofie van donkere materie. Hij heeft verschillende malen plaatsgenomen bij studio MAX live om natuur- en sterrenkundenieuws uit te lichten. Daarom is dit jonge UvA-talent de ideale persoon om Robbert het hemd van het lijf te vragen.

 

 


EnglishRobbert dijkgraaf string theory poster

Robbert Dijkgraaf is capable to reduce the most abstract physical theories to its essence and explains them with a simplicity that makes the topic appeal to everyone. This has made him a public scientific icon and is commonly seen and quoted in Dutch media. We are pleased to announce that we may welcome professor Dijkgraaf at the UvA on tuesday November 28th, where he has done research on the somewhat mysterious string theory. The theory that could provide answers to the biggest questions in the field of physics, but is so intangible that it could never be tested in reality. But what exactly does this theory encompass? And can we still consider it a scientific theory if it can never be tested? Find out on Tuesday 28th of November at 12:30 in the central hall of Science Park!

 

 

toegang/admission

De toegang is zoals altijd gratis en vrij toegankelijk voor iedereen. Het is niet mogelijk plaatsen te reserveren.  Wegens de verwachte grote belangstelling, en de beperkte hoeveelheid stoelen, raden wij u aan op tijd te komen voor een goede (zit)plaats.

As always, admission is free and everyone is welcome to join in, listen and ask questions. It is therefore not possible to reserve places. Because we expect great interest and the number of seats is limited, we recommend you to be on time to claim a good seat.